Dagens PS

Två nya fastighetsfavoriter hos Handelsbanken

Handelsbankens Johan Edberg har sett över bankens rekommendationer i fastighetssektorn och hittat två nya köp medans två andra aktier får sänkta råd inför sommaren.
Handelsbankens Johan Edberg har sett över bankens rekommendationer i fastighetssektorn och hittat två nya köp medans två andra aktier får sänkta råd inför sommaren. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 05 juni 2024Publicerad: 05 juni 2024

Fastighetsanalytiker Johan Edberg på Handelsbanken har inte gått på sommarlov ännu. Två nya fastighetsaktier får köpstämpel medans två andra graderas ned i en ny analys.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finans- och fastighetssektorn är upp drygt 25 procent på ett år och strax över 11 procent sedan årsskiftet.

Fastighetsaktier rusade efter inflationsbeskedet

Trots det tror flera experter att det finns mer att hämta i fastighetssektorn givet de räntesänkningar som många är övertygande om skall komma. Efter den senaste inflationssiffran rusade fastighetsaktier på börsen.

Det gäller dock som alltid att välja rätt bolag i sektorn.

Handelsbankens fastighetsanalytiker Johan Edberg har sina råd klara.

För logistikföretaget Catena (börskurs Catena) och Norrlandsinriktade Diös (börskurs Diös) tycker han det är dags att ta hem vinsten.

“Mot bakgrund av en stark kursutveckling för Catena och Diös (cirka 30% på 6 månader) sänker vi den kortsiktiga rekommendationen (3 mån) för dessa aktier från Köp till Behåll”, skriver han i en ny analys.

Catena handlas enligt Handelsbanken just nu med 37 procents premie mot substansvärdet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Tror på en vändning

En höjd rekommendation får däremot sektorkollegan Fabege (börskurs Fabege).

“Aktien har utvecklats betydligt svagare än Fastighetsindex och värderas med en rabatt om nära 40 procent mot substansvärdet. Trots strukturella förändringar på marknaden för kontorsfastigheter och risk för högre vakansgrad anser vi att aktien är alltför lågt värderad för att ignorera, speciellt då Fabege är välkapitaliserat och har en högkvalitativ fastighetsportfölj med tydligt Stockholmsfokus”, skriver Handelsbanken i analysen.

Köpråd nummer två delas ut till Atrium Ljungberg (börskurs Atrium Ljungberg). Trots ett fortsatt tufft marknadsläge tror Handelsbanken på aktien:

“Konjunkturen kan ha bottnat och finansieringsläget har blivit bättre med sjunkande marknadsräntor. Atrium Ljungbergs färska försäljning i Sundbyberg (2,1 miljarder kronor, eller 58 000 kr/kvm) kan förbättra finansieringsvillkoren ytterligare. Med stöd av detta höjer vi våra vinstprognoser med 6-16 procent för 2025-2026”, resonerar Johan Edberg.

Häromdagen kommunicerade Handelsbanken också att fastighetsbolaget Castellum (börskurs Castellum) tar plats bland bankens sektorfavoriter.

Läs mer:

Ilja Batljan förbereder fientligt övertagande. Dagens PS

ANNONS

Brant fall för Fastator – faller 30 procent efter rapporten. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS