Dagens PS

Så viktar Swedbank om sin fokusportfölj

Storbanken Swedbank har sett över sin Fokusportfölj inför sommaren. En omviktning görs mellan bank och konsument.
Storbanken Swedbank har sett över sin Fokusportfölj inför sommaren. En omviktning görs mellan bank och konsument. (Foto: Jessica Gow/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 04 juni 2024

Swedbanks analytiker har granskat sin egen fokusportfölj. I stort sett behåller man tidigare tagna positioner inför sommaren med undantag av en omviktning från en bank till en konsumentaktie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Swedbank fokusportfölj är en fokuserad och diversifierad svensk basportfölj enligt bankens egen beskrivning.

Tre aktier i fokusportföljen har störst vikt

“Den bygger på Swedbanks tematiska aktiestrategi och Kepler Cheuvreux’s fundamentala bolagsanalys. Placeringshorisonten är tre till sex månader”, skriver Swedbank.

Tre olika innehav utgör störst vikt med åtta procent vardera. Det handlar om verkstadsbolagen Sandvik (börskurs Sandvik) samt Assa Abloy (börskurs Assa Abloy). Även folkaktien Investor (börskurs Investor) har getts åtta procents andel i fokusportföljen.

Hittills i år är portföljen upp 6,77 procent att jämföra med breda index inklusive utdelningar som stigit 12,49 procent.

Trots den relativt svaga utvecklingen väljer Swedbank alltså att enbart göra en minimal justering inför juni.

“Ett bra tillfälle att öka vikten”

Storbanken ökar i konsumentbolaget Essity (börskurs Essity) från tidigare fyra till sex procent av den totala portföljen.

ANNONS

“Essity redovisade en stark rapport för det första kvartalet och aktien har haft en god utveckling i år. Vår vy i Essity är fortsatt positiv och efter den rekyl som varit under de senaste veckorna ser vi det nu således som ett bra tillfälle att öka upp vikten i detta alltjämt attraktivt värderade bolag”, skriver Swedbank.

De två procentenheterna frigörs genom att innehavet i Handelsbanken (börskurs Handelsbanken) viktas ned.

“På längre sikt vidhålls också vår positiva vy i Handelsbanken, då vi fortsatt ser aktien som fundamentalt undervärderad. Efter dess svaga rapport för det första kvartalet ser vi dock att den negativa sentimentförändring som skett kan leda till ett något lägre investerarintresse under de kommande kvartalen framöver”, motiverar Swedbank beslutet.

Läs mer:

Morningstar: Tre aktier med mycket rabatt just nu. Dagens PS

Tips: Köp aktien – upplagt för revansch. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS