Dagens PS

SBB:s panikbeslut efter skräpbetyg och kurskollaps

SBB
SBB-grundaren Ilija Batljan. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 09 maj 2023Publicerad: 09 maj 2023

Ilija Batljans pressade fastighetsbolag SBB, som nu fått skräpstatus, beslutade om två drastiska åtgärder under ett extrainsatt krismöte.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter krismötet kom beskedet sent på måndagskvällen i ett pressmeddelande från Samhällsbyggnadsbolaget att utdelningen stoppas eller skjuts upp till strax före nästa årsstämma, samt att den aviserade nyemissionen vars syfte var att ge det krisande fastighetsbolaget ett kapitaltillskott på mer än 2,6 miljarder kronor ställs in.

“Styrelsen i Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) (“SBB”) offentliggör idag sin avsikt att stoppa den beslutade utdelningen och istället senarelägga utbetalningsdagen att infalla senast inför årsstämman 2024. Bolaget meddelar vidare att det inte kommer att genomföra den tidigare kommunicerade företrädesemissionen av stamaktier om D-aktier om 2,63 Mdkr. SBB fortsätter att arbeta med tidigare kommunicerade avyttringar för att fortsätta stärka bolagets finansiella ställning. De åtgärder som beskrivs ovan är avsedda att stärka bolagets likviditet”, skriver SBB:s styrelse.

Skräpstatus-betyget bakom SBB:s drastiska beslut

De två panikartade besluten kom efter att ratinginstitutet Standard & Poor’s på måndagen sänkt företagets kreditbetyg till skräpnivå, vilket Dagens PS rapporterade om.

Läs mer om det här: Skräpstatus-betyg skjuter SBB-aktier i sank

På Stockholmsbörsen störtdök SBB under måndagen på nyheten.

Vid stängning var B-aktien ner med 19,9 procent medan D-aktien föll nästan 27 procent.

Läs mer: SBB i fritt fall på börsen – aktien rasar

Fastighetsbolagets aktie har blivit en småspararfavorit, men det är samtidigt en av de mest blankade aktierna på börsen, vilket innebär att spekulanterna spekulerar i att kursen ska falla.

Med tanke på raset på senare tid, särskilt i går, torde blankarna gnugga händerna nu.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS