Dagens PS

Expert: SBB-kollaps kan utlösa skräckscenario

Ilija Batljan
Den uppskjutna utdelningen i SBB tvingar Ilija Batljan Invest att pausa sina räntebetalningar på utestående hybridobligationer. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 maj 2023Publicerad: 10 maj 2023

Nu varnar kreditanalyschef för dominoeffekt av SBB-raset och att hela fastighetsbranschen kan dras med ner i avgrunden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Handelsbankens kreditanalyschef Johan Sahlström siar i SvD om att krascher i fastighetsbolag stundar i närtid.

Dramatiken tätnar kring fastighetsbolagen efter turbulensen runt SBB (Samhällsbyggnadsbolaget) och frågan är om en ny fastighetskris står för dörren när lån och obligationer ska refinansieras.

“Det man kan säga är att väldigt mycket mer kommer att hända redan i år och att vi hittills inte sett så mycket”, säger Johan Sahlström till Svenska Dagbladet och konstaterar att de trängda fastighetsbolagen, där SBB blivit det tydligaste exemplet, måste få in nytt kapital för att överleva.

SBB kursslaktas på Stockholmsbörsen

Det handlar om nyemissioner, fastighets- och aktieförsäljningar förklarar experten i tidningen.

Stora fastighetsbolag kan undvika konkurs i vanlig mening genom rekonstruktioner och ändrade villkor för långivarna, säger han, men att bolag kommer att krascha är obestridligt och då i första hand med betoning på mindre fastighetsbolag.

SBB:s aktie har fallit som en sten på börsen efter ett sänkt betyg som är jämförbart med skräpstatus.

Samtidigt hade börsens fastighetsindex tappat 5 procent på tisdagseftermiddagen.

Ilija Batljan, vd och huvudägare i SBB, Samhällsbyggnadsbolaget, försäkrade i samband med fastighetsbolagets senaste kvartalsrapport att man klarar finansieringen och skulderna.

Men marknaden har inte låtit sig övertygas och SBB har tvingats ställa in sin aviserade nyemission av D-aktier, som skulle inbringa 2,6 miljarder kronor.

Dessutom har företaget stoppat eller skjutit upp utdelningen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Panikåtgärderna beslutades på extra krismöte

Det beslutade styrelsen under ett extrainsatt krismöte på måndagskvällen, som Dagens PS rapporterat om.

Läs mer: SBB:s panikbeslut efter skräpstatus och kurskollaps

På två handelsdagar på börsen har bolagets B- och D-aktier rasat med runt 40 procent. Bara under tisdagen backade SBB-aktien med dramatiska 24 procent.

Läs mer här: Mardröm på börsen – SBB tar smällen

Johan Sahlström, Handelsbankens kreditanalyschef, säger till SvD att sänkta kreditbetyg per automatik inte behöver innebär stopp för belåning för fastighetsbolagen hos banker, som gör en egen kreditbedömning av läget.

Samtidigt kräver bankerna pant av stora fastighetsbolag för sin utlåning.

ANNONS

SvD uppger med hänvisning till DnB att sänkta kreditbetyg dock kan göra lånen dyrare, lån kan också förfalla till betalning, framgår det.

Michael Johansson, analytiker vid Arctic Securities, säger till tidningen att Ilija Batljans ägarbolag IB Invest, som äger cirka 8 procent av SBB:s aktiekapital, kan behöva sälja tillgångar till följd av att fastighetsbolaget stoppat sin utdelning.

Så kan fastighetsbolagen men även bankerna få problem

Följden kan bli, menar han, att bolaget kan få problem att betala sina räntor, samtidigt som obligationerna refinansieras nästa år.

Det går heller inte att underskatta den påverkan som räntorna 2022 haft på fastighetsbolagen, vilket kan bedömer kommer slå mot resultatrapporterna framöver.

Missa inte vår analys: Det stora hotet mot de svenska bankerna

Dagens Industris Richard Bråse skriver att SBB:s styrelse underkänt sig själva:

“Beslutet att höja utdelningen osade av självdestruktiv panik när det presenterades. Kreditbetyget hängde löst och på rullande tolv månader var utdelningarna högre än kassaflödet före investeringar – och det redan innan höjningen. Försöket att strypa utdelningen från och med juni räddar inte upp balansräkningen, utan handlar om att försöka avvärja risken för en likviditetskris”, skriver Bråse bland annat i tidningen.

Läs även: Analys: Svenska fastighetsbolag tickande bomb i Europa

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS