Dagens PS

Det stora hotet mot de svenska bankerna

Sverige är unikt. I inget annat land i Europa har bankerna så stor exponering mot fastighetsbranschen. Med tanke på hur fastighetsbranschen rasat den senaste tiden så är den här analysen något att värdera. Annars är det stor risk att många småsparares pengar får vingar. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 04 maj 2023Publicerad: 04 maj 2023

De svenska bankerna har blivit en tillflykt för såväl svenska småsparare som institutionella investerare. Låg värdering och en direktavkastning på nästan tvåsiffriga tal lockar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men svenskarnas kärlek till de inhemska bankerna delas inte av alla.

Fastighetsutlåning oroar

Analysfirman TS Lombard hör dit. I diagrammet nedan har TS Lombard plottat in hur stor andel kommersiella fastigheter har av utlåningen i banksektorn i de europeiska länderna.

Svenska banker har överlägset högst andel på 60 procent.

Källa: IMF, TS Lombard

ANNONS

Senaste nytt

Nordisk företeelse

Så såg det i alla fall ut i slutet av förra året och det har förmodligen inte ändrats nämnvärt sedan dess. Det verkar för övrigt vara en nordisk företeelse.

Förutom Irland toppas listan av Danmark, Norge och Finland.

Fortsatta fall på fastigheter

ANNONS

Har man en negativ syn på fastigheter är det förståeligt att svenska banker inte ligger högst upp på önskelistan.

Enligt TS Lombard har värdet på europeiska kommersiella fastigheter fallit med cirka 20 procent senaste året.

Vissa bedömare – bland annat Morgan Stanley – tror på fortsatta nedgångar.

Handelsbanken ligger värst till

Det är det här som stressar Finansinspektionen. Och svenskarna har i färskt minne från fastighetskrisen 1990–1992 hur illa det kan gå.

Då var flera av de svenska storbankerna – bland annat SEB – nära att gå omkull på grund av utlåningen till fastighetssektorn.

En bank som då stod stadigt var Handelsbanken. Den här gången är det Handelsbanken som relativt sett har den största exponeringen mot fastigheter.

Bankerna stängda för flera fastighetsbolag

En annan aspekt är fastighetsbolagens uttalanden om att de ämnar lägga om finansieringen från obligationsmarknaden till banker.

ANNONS

På obligationsmarknaden har nämligen investerarnas räntekrav stigit dramatiskt. Det är svårt att se att de svenska bankerna kommer att omfamna större exponering till fastigheter.

Det bådar inte gott för skuldsatta fastighetsbolag – och indirekt de svenska bankerna

Relaterade artiklar:

Nu blinkar börsen rött

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]