September är vanligtvis en av de hetaste månaderna på året för fastighetsförsäljning – då både köpare och säljare kommer tillbaka från sin semester. Men trots rekordmånga objekt till salu i år sjunker försäljningen kraftigt. Och för fritidshus minskade försäljningen med hela 42 procent.

ANNONS

Sommarmånaderna är vanligtvis lågsäsong för fastighetsmarknaden då köpare och säljare är på semester, och september är den månad då fastighetsköpen tar fart igen. Men i år är köparna betydligt försiktigare, rapporterar Sveriges Radio.

Nästan en halvering av fritidshus

Antalet lägenheter som såldes i september minskade med 26 procent jämfört med samma månad i fjol trots rekordstort utbud. Försäljningen av villor minskade med 22 procent under samma period. Men störst var minskningen inom försäljningen av fritidshus, som minskade med 42 procent – vilket nästan innebär en halvering.

Elpriset bidrar negativt

En bidragande faktor kan vara det höga priset på el och värme. När elpriset stiger vill fler göra sig av med villor än någonsin samtidigt som intresset för att köpa samma fastigheter minskar, enligt Hemnet.

Pandemieffekt

Att siffrorna för fritidshusen skulle falla var i någon mån väntat. Under pandemiåren passade många på att köpa fritidshus under pandemin, då benägenheten att arbeta hemifrån ökade samtidigt som möjligheten att resa utomlands på sin lediga tid minskade markant. Det berättar Erik Holmberg som är marknadschef på Hemnet, för Dagens PS.

”Vi kommer från en period då efterfrågan på fritidshus varit historiskt hög”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Höjd styrränta ligger bakom

Men det är inte hela förklaringen, säger Erik Holmberg. De största bidragande faktorerna som påverkar köpviljan är ekonomiska omständigheter.

”Det som påverkar mest är faktorer som räntor och elpriser. Med den högre räntan blir det dyrare idag att köpa fritidshus på lånade pengar. Det gör att fler avvaktar eller väljer att lägga pengarna på nåt annat” säger Erik Holmberg till Dagens PS.

Sex av tio tror på sjunkande priser

I början av sommaren höjde Riksbanken styrräntan för första gången på länge, vilket kan ha fått köparna att bli försiktigare än tidigare. Sex av tio köpare har de senaste månaderna trott på att priserna kan komma att falla ytterligare, vilket gör att fler väljer att avvakta med sina fastighetsköp, enligt Hemnet.

”Jag tycker det är ett bra tillfälle om man ska köpa ett fritidshus att passa på att ställa många frågor om renoveringsbehov och så vidare, när konkurrensen om fastigheterna inte är lika hård. Då kan man kosta på sig att låta affären ta lite längre tid, säger Erik Holmberg till Dagens PS.

Den 21 september höjdes styrräntan igen med en procentenhet, till 1,75 procentenheter.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Chockhöjning av styrräntan [Dagens PS]

Läs även: Många blir fattigare efter räntechocken [Dagens PS]

Läs även: ”Lägg skambud på drömbostaden” [Dagens PS]