Matpriserna har chockhöjts för svenska konsumenter – samtidigt får livsmedelsjättarnas vd:ar miljoner i bonus. Det blir konsekvenserna av det bonusprogram som bland annat Ica och Axfood använder. 

ANNONS

Många svenska konsumenter har märkt av de chockhöjda matpriserna. Bland annat har priserna på ägg, kaffe och tomater skjutit i höjden.

Samtidigt får livsmedelsjättarnas vd:ar miljoner i bonus.

MISSA INTE: Dundermissen: J.P. Morgan köpte säckar med sten [Dagens PS]

Följer ett system

Både Ica och Axfood använder ett bonussystem som baseras på resultat och omsättning. Ju mer företaget säljer, desto högre är bonusen.

Enligt Axfoods årsredovisning har företaget ett bonusupplägg som baseras på ”resultat och omsättningstillväxt samt personliga mål för verksamhetsåret”, skriver Omni. 

Båda livsmedelsjättarna hade en högre omsättning i fjol, som en effekt av höjda matpriser.

ANNONS
ANNONS

… Men lönsamheten försämrades

Men trots den höjda omsättningen, gick det inte så bra för livsmedelsjättarna, utifrån andra viktiga nyckeltal.

Ica hade en minskad försäljningsvolym – antalet sålda varor minskade och försäljningen sjönk kraftigt. Också bolagets vinst, lönsamhet och klimatpåverkan utvecklades sämre än året före.

Även hos Axfood försämrades lönsamheten i fjol.

Fick 13,2 miljoner i bonus

Per Strömberg, Icas avgående vd, hade en samlad lön och pension på drygt 36 miljoner kronor år 2022, enligt bolagets årsredovisning.

Av detta är 17,4 miljoner lön och 13,2 miljoner kronor i bonus. Resten är avsättningar till Strömbergs framtida pension.

Axfoods vd Klas Balkow hade en lön på 8,4 miljoner kronor, vilket var en höjning med drygt en halv miljon sedan 2021. Han fick en bonus på nästan 4,7 miljoner kronor. Det rapporterar Omni. 

ANNONS
ANNONS

Läs även:

Ica-handlare dödshotade – matpriser orsaken [Dagens PS]

Handelns lönsamhet dyker rakt ner i källaren [Dagens PS]

Axfood: ”Vi har tagit vårt ansvar” [Dagens PS]