ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Axfood: "Vi har tagit vårt ansvar"

Uppdaterad: 20 mars 2023Publicerad: 20 mars 2023
Axfood
Axfood tycker de tagit sitt ansvar för matprisernas utveckling. (Foto: TT)

Mia Brunell Livfors som leder Axfood menar att man har tagit sitt ansvar i den pressade situation inflationen skapat och att regeringen har verktygen för att agera.

ANNONS
ANNONS

Regeringen kan påverka prisbilden om den vill, menar Mia Brunell Livfors.

”De som har verktygen i sin hand och kan göra någon förändring är faktiskt regeringen själv”, säger hon till Di. 

Tvingas förklara

Veckans inflationssiffror som visade att matpriserna stigit med 22 procent det senaste året fick finansminister Elisabeth Svantesson (M) att kalla Sveriges matjättar till ett möte i början av nästa vecka.

Vid mötet ska Axfood med Hemköp och Willys i sitt butiksnät, tillsammans med Coop och Ica, förklara varför matpriserna stigit så mycket mer i Sverige än i våra grannländer.

ANNONS
ANNONS

“Sänkt mindre”

Enligt Brunell Livfors är det inga överpriser hos dagligvaruhandeln som förklarar läget;

”Axfood har höjt priserna mindre procentuellt, gentemot kund, kontra ökade inköpspriser och omkostnader. Det är en hel kedja av anledningar som ligger bakom matprisinflationen. Det är inte så att det är butikskedjorna som har höjt priserna utan man måste se hela värdekedjan”, säger hon till Di.

Axfood: Alla är delaktiga

”Alla bär vi ansvar att försöka hjälpa till i den här situationen och det tycker jag att vi gör. Men vårt jobb är ändå att försöka förhandla med underleverantörerna, försöka hitta effektivitet i vår verksamhet, så att vi kan leverera maten till ett så bra pris som möjligt. De som har verktygen i sin hand och kan göra någon förändring är faktiskt regeringen själva. Om regeringen vill påverka prisbilden kan man exempelvis reducera momsen för hållbar mat, som Axfood har föreslagit”, säger hon.

Läs även: Ica-handlare dödshotade – matpriser orsaken  

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här