Dagens PS

Ica-handlare dödshotade - matpriser orsaken

Ica dödshot
I takt med att matpriserna skenar, blir både desperationen och upprördheten hos allmänheten allt större. Nu har Ica lokaliserat ett antal dödshot mot sina handlare. (Foto: Arkiv/Miriam Järlesjö)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 16 mars 2023Publicerad: 16 mars 2023

I takt med att matpriserna skenar, blir både desperationen och upprördheten hos allmänheten allt större. Nu har Ica lokaliserat ett antal dödshot mot sina handlare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I helgen skickade Icas säkerhetsavdelning ut ett meddelande till samtida sina handlare där de varnar för de signaler de uppmärksammat på bland annat sociala medier.

Det har både förekommit allmänna åsikter men också direkta hot mot handlarna.

Mataffär

Ica Maxi stormarknad.
(Foto: Naina Helén Jåma/TT)

Inlägg som “Dags att hänga varenda girig Ica-handlare” och “Alla giriga jävla kräk som ligger bakom detta förtjänar att skjutas” sprids i trådar på internetforumet Flashback och på sociala medier.

– Man har ju familj. Vart har samhället dragit iväg? frågar sig Ica-handlaren Christian Palmén.

Finns risk för angrepp

I mejlet från Icas säkerhetsavdelning  som bland annat SVT tagit del av, står det bland annat: “Detta medför bedömt en risk för angrepp, mot butik, person eller privat egendom kopplat till detta förmedlade budskap”.

Företagets säkerhetschef Anders Jonasson skriver att sannolikheten för att hoten ska verkställas är låg, men inte kan uteslutas. Därför valde de att uppmärksamma Ica-handlarna på hoten.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

20 procentig prisökning

Enligt SCB steg matpriserna i butik i januari 2023 med nästan 20% jämfört med januari 2022. Detta trots att de globala priserna på gödsel och spannmål har rasat sedan toppen förra året och även gaspriserna och dieselpriserna har sjunkit.

Men trots detta fortsätter priserna på livsmedel att stiga – något som nu då retat upp konsumenterna till den nivån att direkta dödshot mot Icas handlare förekommit.

Lägre i grannländerna

Prisökningen sticker också ut internationellt. I Norge steg priserna med 12% i januari och i Finland och Danmark ca 15%. Skillnaden mellan länderna beror bland annat på den svaga svenska kronan, vilket gör alla importerade varor dyrare.

Även produkter från Sverige stiger i pris då producenterna tjänar mer på att sälja dem utomlands. Då sjunker tillgången på hemmaplan och priserna stiger.

Läs mer:

Historien bakom framgångssagan ICA

ANNONS

Läs mer om matpriserna hos SCB

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS