Dagens PS

Otäckt? Saudiarabien Nintendos nya storägare

Nintendo
Bank of Japan är fortfarande största ägare. Men näst störst är en rik diktatur. Foto: AP Photo/Shuji Kajiyama
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 16 feb. 2023Publicerad: 15 feb. 2023

Saudiarabien är nu näst största ägare i Nintendo efter den japanska storbanken Bank of Japan. Detta efter att Saudiarabiens investmentbank PIF köpt flera miljoner aktier i januari och februari i bolaget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt den renomerade spelsajten Eurogamer har Saudiarabien på kort tid gått från att äga mindre än en procent, till att bli storägare med 7 procent av aktieinnehavet. Det är nu bara japanska Bank of Japan som är en större ägare i företaget.

Dålig kvartalsrapport

Tidigare i år släpptes speljättens kvartalsrapport, som visade på vissa motgångar. Vinstprognosen skrevs ner och försäljningen av spelkonsoler och spelkassetter dämpades av brist på de delar som behövs för att bygga kretskorten – så kallade halvledare.

Det rapporterade bolaget i ett pressmeddelande.

ANNONS

Senaste nytt

Prins Mohammed bin Salman

Men det hindrar inte den saudiska investeringsfonden (PIF):s chef, prins Mohammed bin Salman, tidigare försvarsminister för den absoluta monarkin och nuvarande premiärminister och de facto landets härskare, från att investera stora pengar i tevespelsjätten.

Andra köpet på en månad

Saudiska kungahuset har genom PIF köpt upp aktier i en rad olika tevespelsföretag. Reuters rapporterade att de köpt upp sig till 6 procent i januari, och Nintendo vägrade då att svara på frågor om uppköpet, skrev Reuters.

ANNONS

Kritik från FN

Saudiarabien är en monarki där kungen är statschef och regeringschef. Landet styrs av en absolut monark och är en teokratisk, islamistisk stat. FN har ifrågasatt Saudiarabien när det gäller brott mot mänskliga rättigheter, samt brott mot krigets lagar gällande invasionen av grannlandet Jemen. Det kan man läsa mer om på Amnesty Internationals hemsida.

Fakta: Nintendo

Nintendo är en japansk multinationell företagsgrupp som är mest känd för att ha utvecklat och tillverkat populära spelkonsoler och spel som Super Mario, The Legend of Zelda och Pokemon. Företaget är också involverat i andra områden som mobilspel, underhållning och licensiering. Nintendo är börsnoterat på Tokyobörsen och är en av de största spelutvecklarna i världen.

Källa: Reuters

Läs mer om Nintendo:

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Nintendos aktiesplit efter prognos 

ANNONS

Tuffa tider för tevespelsjättar 

Nintendo höjer lönerna 10 procent

Försäljningsrekord för Pokemon 

Barnen lurades på miljarder på Fortnite 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS