Dagens PS

Tuffa tider för tv-spelsjättar – folk går ut i stället

tv-spelsjättar
Tv-spelsjättar går sämre – folk går ut i stället för att stanna inne och spela. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 08 aug. 2022Publicerad: 08 aug. 2022

Världens tre stora tv-spelsjättar redovisar alla fallande försäljningssiffror – folk går ut i stället för att underhålla sig hemma, skriver CNBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När covid-19-pandemin tvingade folk att stanna hemma blev det en boom för tv-spelsindustrin, som slog rekord efter rekord när människor letade efter saker att göra på hemmaplan.

Samtliga tv-spelsjättar tappade

Men frågan är om trenden nu vänt? Sony, Microsoft och Nintendo presenterade alla kvartalsrapporter där bolagens försäljningar av tv-spel var en besvikelse. I USA sjönk försäljningen av tv-spel med 13 procent under det andra kvartalet 2022 jämfört med föregående år, enligt marknadsanalysföretaget NPD, rapporterar CNBC.

Ekonomisajten skriver att det beror på flera faktorer – där den kanske största är lättade pandemirestriktioner som gör att folk drar ner på underhållning i hemmet och går ut i stället. Fortsatt brist på halvledare har inte heller hjälpt branschen.

“Tillväxten av den övergripande spelmarknaden har nyligen avtagit eftersom möjligheter har ökat för användare att ta sig ut eftersom Covid-19-infektioner har avtagit på nyckelmarknader”, sa Hiroki Totoki, Sonys ekonomichef, i samband med att bolagets kvartalsrapport släpptes i juli.

Halvledarbrist plågar Nintendo

Sony tappade 2 procent av sin försäljning globalt under kvartalet, och vinsten sjönk med 37 procent. Total speltid på företagets Playstation-konsoler sjönk med 15 procent, vilket är mycket lägre än företaget tidigare befarat.

För Microsoft sjönk intäkterna från spel med 7 procent, och försäljningen av Xbox-konsoler med 11 procent på årsbasis. Nintendo tappade 23 procent i försäljningen av Switch-konsoler på årsbasis, vilket de härleder till brist på halvledare vilket gjort att de inte kunnat producera så många som de velat. Bolagets vinst sjönk med 15 procent.

ANNONS

“Den långsamma utrullningen av hårdvara är en av de största orsakerna. Köpare av ny hårdvara tenderar att köpa mycket mjukvara, och försäljningen av PlayStation och Switch har varit begränsad”, säger Michael Pachter, vd på Wedbush Securities.

Branschen har också haft stora störningar i produktionen av nya spel, då hemarbete lett till förseningar av stora spelsläpp. Framöver kan också inflationen bli tung för dessa tv-spelsjättar, då hushållen har mindre disponibel inkomst att spendera på underhållning.

Läs även: Inga tv-spel för Ryssland – Sony och Nintendo lämnar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS