Dagens PS

Nintendo minskar försäljningen och genomför aktiesplit

Nintendo
Nintendo förutspår minskad försäljning. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT)
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 11 maj 2022Publicerad: 11 maj 2022

Speljätten Nintendo redovisar minskad Switchförsäljning och aviserar även en aktiesplit på 10:1, vilket innebär att tio nya aktier skapas ur en befintlig aktie. Syftet är att göra aktien mer attraktiv för privata investerare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Aktieägare har efterlyst en aktiesplit under en tid för att öka likviditeten i speljättens aktier. Splitten träder i kraft den 1 oktober i år, då varje stamaktie delas upp i 10 aktier. Nintendo har samtidigt redovisat en svag vinstutveckling som återspeglar en inbromsad försäljning av senaste spelkonsolen Switch.

Överraskande aktiesplit

Nintendo förväntar sig att switchförsäljningen faller med 9 procent framöver. Nintedo, med huvudkontor i Kyoto, tillkännagav också planer på att köpa tillbaka aktier för 56,36 miljarder japanska yen (432,9 miljoner dollar). Affären kommer att ske på onsdag, enligt CNBC. 

Nintendos överraskande tillkännagivande om aktiesplit kom när de rapporterade vinst för räkenskapsåret som slutade den 31 mars. Intäkterna uppgick till 1,69 biljoner japanska yen, en minskning med 3,6 % jämfört med föregående år. Nettovinsten sjönk med 0,6 procent till 477,6 miljarder yen.

Minskad Switchförsäljning

En del av den svagheten beror på en nedgång i Switch-försäljningen, trots att företaget lanserade en ny OLED-modell under räkenskapsåret. Försäljningen av konsolsortimentet uppgick till 23,06 miljoner enheter förra räkenskapsåret, en minskning från 28,83 miljoner under de föregående 12 månaderna.

Enligt Nintendo påverkades Switchförsäljningen av brist på halvledarkomponenter och andra delar. Den japanska speljätten förutspår en försäljning på 21 miljoner enheter av Switch under innevarande räkenskapsår som slutar i mars 2023. Det är en minskning med 9 procent jämfört med föregående år.

Ökad spelförsäljning

ANNONS

Nintendo varnade för att om Covid-19-restriktioner stör produktion eller transporter kan det påverka utbudet av produkter. Företaget sa också att produktionen av produkter kan fortsätta att påverkas av svårigheter att införskaffa komponenter som halvledare.

Trots en nedgång i Switchförsäljningen fortsatte konsolspelare att köpa Nintendos spel. Mjukvaruförsäljningen ökade med 1,8 procent under det senaste räkenskapsåret, drivet av efterfrågan på populära spel, inklusive “Pokemon Legends: Arceus” och “Mario Kart 8 Deluxe.”

Läs mer: Inga tv-spel för Ryssland. Sony och Nintendo lämnar 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS