Spelföretaget bakom Fortnite måste böta rekordbelopp, efter att ha lurat bland annat barn att köpa saker i det påstådda gratisspelet, enligt amerikanska myndigheter. 

ANNONS

Fortnite är ett populärt tevespel där upp till hundra spelare kan mötas samtidigt i ett färgglatt spektakel på PC, Playstation och Nintendo, med mera där målet är att bygga små baser, samla utrustning och skjuta varandra i bitar.

Miljoner människor spelar Fortnite

Miljoner spelare uppskattas spela det, och är ett av de populäraste spelen genom tiderna, framförallt bland barn. Till och med åskguden Thor och hans kompisar spelar dessutom spelet i en av Marvelfilmerna.

Men framgången har sin baksida.

Dålig stämning

Den amerikanska handelskomissionen FTC, har anklagat Fornite-företaget för att ha utnyttjat sin ställning för att bryta mot integritetspolicyn för barn över hela världen, och lura dem att oavsiktligt använda betaltjänster inne i det kända tevespelet, som lockat miljoner användare.

Böter i miljardklassen

Epic Games Inc, som företaget heter, tvingas nu betala 520 miljoner dollar, motsvarande över 5,5 miljarder kronor, för att lägga dispyten bakom sig.

Det rapporterade Wall Street Journal på måndagen.

ANNONS
ANNONS

Bolaget har inte erkänt brotten, men har gått med på att betala skadeståndet i en förlikning.

Bötesbeloppet är rekordklassat, menar FTC som berättar för tidningen att det består av överenskommelser efter att konsumenter stämt bolaget.

Samlade data om 12-åringar

Den ena stämningen handlar om att bolaget samlat data från användare under 13 år, utan att meddela eller rådfråga vårdnadshavarna på ett pålitligt vis.

Dessutom anklagas företaget för att slå på meddelande- och audiosamtal för barn och tonåringar som utgångsläge, vilket ogillas av FTC.

Mobbing, trakasserier, hot och självmord

Domstolen tyckte att de öppna kommunikationsvägarna lägger en grund för att minderåriga kan få kontakt med främlingar, som enligt anklagelserna ledde till att barn blev ”mobbade, hotade, trakasserade och utsatta för farliga och traumatiserande ämnen som till exempel självmord”.

En del av bötesbeloppet är 275 miljoner för brott mot lagen om skydd av barns integritet online, COPPA. Det är de drygaste böterna som betalats för den typen av brott någonsin, rapporterar tidningen.

Dessutom ska företaget betala tillbaka 245 miljoner dollar till konsumenter för köp i spelet.

ANNONS
ANNONS

Både Youtube och Tiktok har betalat skadestånd i miljardklassen, i liknande fall.

FTC står för Federal Trade Comission.

Läs mer om streaming, nördar och tevespel:

9 spel att ge bort i jul som inte är monopol [Dagens PS]

Varför har teve blivit tråkigt igen? [Dagens PS]

Henry Cavill gör Warhammerserie [Dagens PS]