ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Deepak Chopra: Hantera din ekonomi med mindfulness

Uppdaterad: 13 apr. 2022Publicerad: 13 apr. 2022
Hälsoexperten, författaren och entreprenören Deepak Chopra menar att mindfulness kan hjälpa dig att bättre hantera din ekonomi
Hälsoexperten, författaren och entreprenören Deepak Chopra menar att mindfulness kan hjälpa dig att bättre hantera din ekonomi. (Foto: TT)

Många känner stress och oro över sin ekonomi, förespråkaren och föreläsaren inom alternativ medicin, Deepak Chopra menar att mindfulness kan hjälpa.

ANNONS
ANNONS

Den amerikansk-indiska hälsoexperten Deepak Chopra menar att meditation, komedi och musik kan hjälpa dig att stressa av, men att bli medveten om sina pengar är ett bra sätt att få kontroll på sin ekonomi.

“Många människor är trötta, de är frustrerade, deprimerade, de är stressade”, säger Deepak Chopra till CNBC. Han tillägger att stress kan skapa inflammationer i kroppen och försvaga vårt immunsystem.

Medveten närvaro

Mindfulness, eller medveten närvaro, är enligt Psychology Today, ett tillstånd av aktiv och öppen uppmärksamhet mot nuet. Att tillämpa mindfulness på din ekonomi innebär att du är uppmärksam och närvarande när det gäller dina pengar.

För Deepak Chopra är det viktigaste du behöver veta om pengar någonting väldigt enkelt: köp inte sådant du inte behöver med pengar du inte har för att imponera på människor du inte gillar, sådant skapar stress i livet.

Vana vid att ha skulder

Han säger att vi i vår kultur är väldigt vana vid att vara skuldsatta. I en jämförelse av hushållens skuldsättning med några europeiska länder 2020, hamnade Sverige näst högst, endast danskarna hade högre lån per capita.

De svenska hushållens lån har i princip vuxit oavbrutet under hela 2000-talet. Enligt Europeiska Centralbanken och Macrobond var lånen per capita i Sverige knappt 39 000 euro per den sista december 2019, vilket då motsvarade cirka 427 000 kronor, det skriver SCB.

Spara 10 procent

Deepak Chopra tycker att vi i stället för att handla på kreditkort ska hålla koll på vad vi spenderar och försöka spara 10 procent av det vi tjänar. Han uppmanar oss att vara lite sparsamma och fråga oss om vi verkligen behöver och vill ha det vi tänker köpa.

“Du vet, önskningar och behov är olika saker”, säger han till CNBC.

Låt inte känslor styra

När det kommer till investeringar ska du inte låta dina känslor styra, menar Deepak Chopra. Aktiemarknaden sjönk i januari och februari men har återhämtat sig.

“Människor blir nervösa och melodramatiska och fattar väldigt irrationella beslut”, säger Deepak Chopra till CNBC och ger rådet att ha tålamod och inte fatta irrationella beslut.

Ta hand om dig

Han råder oss också att ta hand om oss själva. Den som sover bra, har goda relationer med familj och vänner, motionerar och mediterar kommer kunna uppnå bättre finansiell succé helt spontant, menar Deepak Chopra.

Intresserad av Life Science och ekonomi? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Finanspsykolog: Håll känslorna i styr när börsen är volatil

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här