Händelserna i Ukraina påverkar börsen och ökar volatiliteten på aktiemarknaden. Då är det lätt att få panik, men känslor får aldrig styra investeringsbeslut.

ANNONS

Efter att Rysslands president Vladimir Putin på måndagen meddelade att han skulle erkänna utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk i Ukraina som självständiga och sedan beordrade in militära styrkor, utbröt oro på aktiemarknaden.

På tisdagen menade experter att de inte såg några tecken på panik på marknaden. Det är dock ändå normalt för folk att känna panik när volatiliteten är hög, det menar finanspsykologen dr. Brad Klontz, docent i finansiell psykologi och beteendeekonomi vid Creighton University Heider College of Business, skriver CNBC.

Bekräfta men agera inte

Han förklarar att de känslorna delvis beror på att den känslomässiga delen av hjärnan är större och mer kraftfull än den rationella delen av hjärnan. Brad Klontz menar att man ska bekräfta sina känslor, men inte agera på dem på aktiemarknaden och följa panikkänslan att vilja sälja under ett stort fall, eller köpa under en ökning.

När Ryssland nu har invaderat Ukraina är ytterligare volatilitet att vänta. Men plötsliga fall och uppgångar är en normal del av aktiemarknaden.

Tips från finanspsykologen

Det kan dock vara lättare sagt än gjort att avstå från att följa sina känslor och agera, här är några tekniker för att lugna den känslomässiga delen av hjärnan så att mer rationella beslut kan fattas.

När marknaden dyker är det bra att påminna sig om historien, marknaden har klarat många hinder och hämtat sig efter tillbakagångar och lågkonjunkturer.

Andningsövningar och expertråd

Ta några djupa andetag, det kan låta fånigt, men det hjälper verkligen när paniken börjar sätta in. Andningsövningar kan faktiskt sänka blodtrycket, hjärtfrekvensen och nivån av stresshormoner i blodet, detta enligt hälsoexperten Deepak Chopra.

Rådgör med en expert, det både hjälper dig att utvärdera riktigheten i det du tänker och ger dig tid. Har du inte råd att rådgöra med en finansiell expert bör du åtminstone prata med någon innan du fattar ett investeringsbeslut.

ANNONS
ANNONS

”Målet är att lägga lite tid mellan din impuls att agera och ditt beteende”, säger Brad Klontz till CNBC. ”Om du kan lägga lite tid mellan dessa två saker, är det mer sannolikt att du lugnar ner din känslomässiga hjärna, engagerar din rationella hjärna och tar ett bra beslut”, fortsätter han.

Intresserad av Life Science, ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Expert: Behåll lugnet när börsen skakar [Dagens PS]