Volkswagen står fast vid att ta Porsche till börsen och har för avsikt att inleda processen inom kort – trots utbrett marknadstvivel, energikris och inflation.

ANNONS

Porsches börsintroduktion kan bli en av världens största börsnoteringar och VW har inte gett upp planerna på en börsentré för lyxsportbiltillverkaren.

Inte ens den rekordhöga inflationen eller energikrisen får Volkswagen att trampa på bromsen för planerna, skriver Reuters och uppger att den tyska biljätten publicerat en avsiktsförklaring om en börsintroduktion för sin guldkalv i slutet av september eller början av oktober och där tanken är att den ska slutföras i slutet av året.

VW tillade dock att processen är ”föremål för ytterligare kapitalmarknadsutveckling”.

Initierade källor uppger för Reuters att Volkswagen kan förlänga fyraveckorsperioden för investerare att anmäla intresse för Porsches börsnotering.

Planerna på en börsintroduktion kan även, enligt nyhetsbyråns källor, stoppas helt om intresset visar sig vara svalt.

ANNONS
ANNONS

Det finns ingen garanti, enligt uppgiftslämnarna, att börsklockan ringer för Porsche.

Men om så blir fallet lutar det åt en av Tysklands största börsintroduktioner i historien och den största i Europa sedan 1999, visar statistik som reuters hänvisar till.

Investerare förväntar sig en värdering på mellan 60 miljarder och 85 miljarder euro (60 miljarder till 85 miljarder dollar), framgår det.

Enligt VW ligger en börsnotering av Porsche rätt i tiden då företaget är under omvandling och har som mål att bygga ut sin programvara med fokus på elbilar.

Porsche gasar onekligen i VW-koncernen och ökade enligt artikeln sitt rörelseresultat med 22 procent under årets första halvår.

Som en jämförelse ökade VW:s rörelseresultat med 8 procent under samma tid.

ANNONS
ANNONS

Belackarna anser dock, som redan nämnts, att VW:s tajming för en notering av Porsche är helt förkastlig då aktiemarknaden är under press och skakar i spåren av den geopolitiska oron.

Missa inte: Tuff uppförsbacke för Porsche inför börsnotering [Dagens PS]

Läs även: Inte riskfritt för VW att ta Porsche till börsen [Dagens PS]

Läs mer: Inför notering – Porsche värt lika mycket som moderbolaget [Dagens PS]