Inför en notering står det samtidigt klart att Porsche kan vara värt lika mycket som moderbolaget Volkswagen, även om Porsche bara säljer en bråkdel av bilarna inom koncernen.

ANNONS

Porschemärket kan vara på väg att börsnoteras. Enligt uppgifter handlar det om ”långt gångna diskussioner” om en notering även om inga beslut är tagna än, som Dagens PS berättat.

Porsche värt lika mycket som VW

Färska beräkningar visar att analytiker uppskattar att varumärket vid en notering kan vara värt mellan 90 och 110 miljarder euro, vilket hamnar på ungefär samma börsvärde för Volkswagen – cirka 110 miljarder euro – trots att divisionen står för mindre än tre procent av det totala antalet fordon som säljs inom VW-koncernen, uppger Business Insider.

Trots den blygsamma andelen sålda fordon var Porsches rörelsevinstmarginal ungefär dubbelt så stor som för VW-bilar före pandemin, och Porsches vinst bidrog med en tredjedel av VW:s totala vinst 2021.

Elektrisk framtid

Lönsamheten är dock inte det enda som analytiker tittar på. Porsche har en elektrisk framtid – där bolagets mål är att bli helelektriskt 2030 – förutom för 911-modellerna. Det kan leda till nytt kapital för Volkswagen – vilket kan hjälpa till när bolaget vill konkurrera med Tesla.

Volkswagen äger även märken som Audi, Lamborghini och Bentley och är den andra största biltillverkaren i världen efter Toyota.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Prins Bertils Porsche återfunnen i Tyskland [Dagens PS]