Skulle du vara nöjd om du var plus 165 procent på börsen i år? Så mycket har index på börsen i Istanbul, Turkiet, stigit. Problemet är att landets ekonomi kraschar av hyperinflation. 

ANNONS

De fem börserna som stigit mest i år (YTD, year-to-date): 

1) Turkiet: Med 165 procent upp för indexet XU100 i Istanbul tar man förstaplatsen. Landets ekonomi har dock stora problem, med en hyperinflation som nu är över 85 procent, en president som kräver räntesänkningar motvalls till alla nationalekonomiska teorier, och en valuta som kraschar. Den turkiska liran har förlorat mer än halva värdet mot dollarn på ett år. Så att investera i landet är inte något som ger avkastning, trots de fina börssiffrorna.

”Kapitalet har i princip lämnat landet. Tittar man på statsobligationer och företagsobligationer så är det en väldigt liten del som faktiskt ägs av utländska investerare”, säger Turkiet-experten Erik Meyersson till DN.

Läs även: Turkiets kraschade ekonomi drabbar Sveriges Natoplaner [Dagens PS]

2) Venezuela: Indexet IBC Caracas har rusat 133 procent i år, mycket på förhoppningar om att energisektorn i landet nu ska få vara med i världsekonomin igen när USA och Europa prioriterar ned sanktioner mot diktaturen för att i stället isolera Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Landet slåss också mot superhög inflation, som väntas landa på runt 500 procent i år. Vilket faktiskt är ett tecken på att det går bättre för landet, eftersom inflationen sjunkit de senaste åren från toppnoteringen på 65 000 procent 2018.

Läs även: USA rasar mot Opec – lättar sanktioner mot Venezuela? [Dagens PS]

3) Argentina: Buenos Aires Stock Exchange Merval Index är upp 96 procent i år. Vilket är något bättre än inflationstakten på 72,64 procent i år. Argentinarna har levt med inflationskaoset i många år, landets centralbank fortsätter att trycka pengar för att möta det finanspolitiska underskottet, samtidigt som de är skyldiga miljarder dollar till Internationella valutafonden. I ett reportage hos The Guardian tapetserar en familj väggen med 10 peso-sedlar – det är billigare än att köpa tapeter.

Läs även: ”Guds hand”-bollen går på auktion [Dagens PS]

4) Montenegro: Det lilla landet vid Adriatiska havet har en aktiemarknad som är upp 28 procent i år. Återkomsten av turism är en stark faktor. Politiskt är det skakigt med flera regeringar som fallit i år, men ekonomin tuggar på. ”När det gäller de ekonomiska kriterierna har Montenegro gjort goda framsteg och är måttligt förberedda för att utveckla en fungerande marknadsekonomi”, skriver EU.

ANNONS
ANNONS

5) Cypern: Med en uppgång på 27 procent har aktiemarknaden på medelhavsön varit en av Europas bästa i år. Möjligen går det att härleda till den stora rysk-cypriotiska diasporan, där många rika ryssar har dubbla medborgarskap och kan tänkas hellre vilja investera på Cypern än i Ryssland (som är den aktiemarknad med sämst utveckling hittills under 2022).

Källa: Countryeconomys sammanställning av aktiemarknader i världen. Med reservation för att listan ej är fullständig.

Läs även: Här är världen sämsta börser 2022 [Dagens PS]