Dagens PS

USA rasar mot Opec – lättar sanktioner mot Venezuela?

USA rasar mot Opec – lättar sanktioner mot Venezuela?
USA:s president Joe Biden tänker inte ge grönt ljus till Ukraina i Nato. (Foto: TT)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 06 okt. 2022Publicerad: 06 okt. 2022

Reaktionen från USA på beskedet att Opec+ drar ned på oljeproduktionen är inte nådig. Nu funderar man på att minska restriktionerna mot Venezuela för att öka oljeflödet i världen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA reagerar starkt på beslutet om minskad oljeproduktion från Opec+. Vita huset kallar de oljeproducerande ländernas beslut “kortsiktigt”.

Efter Opec+-ländernas möte på onsdagen kommer beskedet att man drar ned på oljeproduktionen med två miljoner fat per dag från och med november, något som Dagens PS tidigare rapporterat om. Målet är att få oljepriserna, som stadigt sjunkit de senaste månaderna, att vända uppåt igen enligt CNBC.

“Ställer sig på Rysslands sida”

President Joseph Biden säger i ett uttalande att han är “besviken på det kortsiktiga beslutet från Opec+ att skära ned produktionskvoterna när världsekonomin hanterar de negativa konsekvenserna av Putins invasion av Ukraina”.

USA kommer nu att undersöka möjligheterna att minska oljekartellens inflytande över energipriserna, enligt Vita huset.

“Det är tydligt att Opec+ ställer sig på Rysslands sida i och med dagens tillkännagivannde”, säger Karin Jean-Pierre, talesperson för Vita Huset.

USA kan förbjuda export

Bidenadministrationen ser också över sanktionerna mot Venezuela. Med lättnader i dem kan amerikanska företag åter få tillstånd att pumpa olja i landet, uppger Business Insider. Ett sådant beslut gör förstås att tillgången ökar.

USA överväger också att se över möjligheten att förbjuda export av egenproducerad olja. Ett sådant förbud hänger på om de olje- och gasproducerande företagen lyckas fylla på lagren i landet snabbt nog. Myndigheterna har hittills sagt att ett sådant beslut inte är “nära förestående” enligt The Wall Street Journal.

Nopec-lag på gång i USA

Analytiker  att Nopec-lagen (No Oil Producing and Exporting Cartels Act, reds anm) nu kommer att godkännas av kongressen efter mer än tjugo års diskussioner. Lagförslaget går ut på att göra det möjligt för USA:s justitiedepartement att stämma medlemmar i Opec för kartellverksamhet.

Läs även: Nigeriansk olja har stulits via olaglig ledning i nio år 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS