Turkiets inflation fortsätter att skena samtidigt som räntan sänks. Det kan förlänga Sveriges Natoplaner väsentligt. 

ANNONS

Turkiets inflation är nu uppe i över 85 procent samtidigt som styrräntan fortsätter att sänkas och nu ligger runt tio procent. Landets president Recep Tayyip Erdoğan går som bekant i motsatt riktning av centralbankerna världen över när han fortsätter att sänka räntan.

Det handlar om makt, att få sitta kvar vid posten efter nästa val.

”Det är det som gör att man ser de här ekonomiska cyklerna inför varje val”, säger Turkietexperten Erik Meyersson till DN.

Kan grusa Sveriges Natoplaner

Samtidigt kan den politiken grusa Sveriges Natoplaner menar Erik Meyersson som säger att om väljarna ser en tuff Erdoğan gentemot EU och PKK så kan det gagna honom i nästa val. I måndags sprängdes en bomb i centrala Istanbul som dödade sex personer, där Turkiet nu anklagar PKK för att ligga bakom attacken – som sägs ha utförts av en gripen syrisk kvinna, och som enligt turkiska myndigheter ska vara tränad av PKK, skriver Reuters. 

”Därför tror jag inte man ska förvänta sig så mycket framgång i Sveriges Natoansökan förrän valet nästa år faktiskt är över”, säger Erik Meyersson.

Investerare lämnar landet

Samtidigt är det allt fler utländska investerare som lämnar Turkiet eftersom det är alldeles för riskabelt att göra affärer där.

”Kapitalet har i princip lämnat landet. Tittar man på statsobligationer och företagsobligationer så är det en väldigt liten del som faktiskt ägs av utländska investerare.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Nu träffas statsministern och Erdogan om Nato [Dagens PS]

Läs även: ÖB: Inga förbehåll i Nato-förhandlingarna [Dagens PS]