Dagens PS

Här är världens sämsta börser 2022

Världens sämsta börser
Moskva är nr 1 – när det gäller världens sämsta börser i år. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 dec. 2022Publicerad: 02 dec. 2022

Att Ryssland toppar listan över världens sämsta börser 2022 är kanske inte så förvånande. Men kan du gissa vilka andra som tar plats på botten-5-listan? 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidigare i veckan har Dagens PS rapporterat om vilka börser som stigit mest i världen under 2022, med en trio inflationsdopade börser i topp.

Nu är det dags för andra sidan av skalan – här är världens sämsta börser 2022.

De fem börserna som fallit mest i år (YTD, year-to-date): 

1) Ryssland: Moskvabörsens index MOEX är ned 42,2 procent hittills i år. Raset började redan i sista kvartalet i fjol, men tilltog kraftigt efter att Vladimir Putin beordrat invasion av grannlandet Ukraina och utländska investerare i snabb takt lämnade landet.

Läs även: Putin sänker Moskvabörsen till femårslägsta

2) Vietnam: VN Index på Ho Chi Minh Stock Exchange började året bra, men efter en topp i april har det burit rakt nedåt för börsen i det sydostasiatiska landet och börsen är nu ned 30,8 procent hittills i år. Vietnams ekonomi har motvind på grund av avtagande efterfrågan, stigande inflation, geopolitiska omständigheter och en valuta som faller jämfört med dollar, skriver Vietnam-briefing.com.

3) Sri Lanka: Börsen i den asiatiska ö-nationen Sri Lankas huvudstad Colombo har faktiskt återhämtat sig något de senaste månaderna. Raset kom i våras, då börsen tappade nära halva sitt värde mellan januari och april, samtidigt som landets ekonomi kollapsade och presidenten flydde landet. Hittills i år är indexet ASPI ned 28,8 procent.

Läs även: Sri Lankas nya finansminister slutade efter en dag

ANNONS

4) USA: På fjärde plats på denna mindre smickrande lista kommer en av börsvärldens stora giganter, Nasdaq i USA. Indexet som har fokus på teknologi har presterat betydligt sämre än de andra stora USA-indexen och är ned 26,6 procent hittills i år.

5) Polen: Indexet WIG20 i Warszawa har fallit 22 procent sedan årsskiftet. Som grannland till Ukraina har Polen fått bära en stor börda i form av en flyktingvåg och ett pressat säkerhetsläge vilket förstås också påverkat ekonomin och börsen. Sedan mitten av oktober har indexet dock gjort en stark återhämtning.

Källa: Countryeconomys sammanställning av aktiemarknader i världen. Med reservation för att listan ej är fullständig.

Läs även: Börserna som stigit mest i världen 2022

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS