”Ibland tror jag att den stora ängsligheten är västvärldens största farsot. Apokalypsen dröjer nog ett tag till”, skriver Henrik Mitelman. I Kina sjunker antalet smittade i corona medan viruset sprider sig i övriga världen. Att trenden har brutits i Kina är positivt, konstaterar Dagens Industris skribent, som däremot räknar med att coronaviruset snart kan betecknas som en pandemi med dess spridning globalt.

Men det är fortfarande så, skriver Henrik Mitelman, att det finns en överdriven ängslan där börserna rasar (sett till förra veckan) och vinstvarningarna bland företagen avlöser varandra och kommer att öka ännu mer i hastighet.

Företag tar det säkra före det osäkra och blåser av personalresor och stora, planerade evenemang.

Di:s skribent tycker att det är dags att ”se på det hela lite nyktert” ur ekonomiskt hänseende.

”Om vi nu går över till det krasst ekonomiska – även om 500.000 smittas med en dödlighet på 2 procent (och därmed 10.000 offer) så lär det ju inte över tiden minska Volvos försäljning av lastvagnar på något dramatiskt sätt. Inte heller kommer Apple att sälja så många färre lurar. Däremot är det en fruktansvärd tragedi”, skriver Mitelman.

ANNONS
ANNONS

De dramatiska börsfallen bland företagen är, när allt kommer omkring, är klart överdrivna, även om det är rimligt att exempelvis exportberoende företag rasar, konstaterar han.

Men kursdramatiken avspeglar sig inte bara på exportföretagen utan märks också i fastighets- och energibranschen, liksom bland hälso- och sjukvårdsaktier.

”Extra lustig är nedgången – om än liten – i Swedish Match. Bolaget har ingen verksamhet i Kina. Och virusoroade snusare i Skandinavien lär knappast köpstrejka i just detta läge.”

Det finns trots allt ”gränser”, anser Henrik Mitelman och menar att börsfrossan tagit orimliga proportioner.

”Apokalypsen dröjer nog ett tag till.”