Dagens PS

Stiltje på halvdagsbörsen – svängigt under ytan

Det blev en börsdag med stiltje för index i Stockholm som i princip slutade på nollan. Under ytan syntes dock stora rörelser för rapporterande bolag där Millicom gick bäst av alla.
Det blev en börsdag med stiltje för index i Stockholm som i princip slutade på nollan. Under ytan syntes dock stora rörelser för rapporterande bolag där Millicom gick bäst av alla. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 08 maj 2024Publicerad: 08 maj 2024

Dag för Kristi Himmelsfärd innebar att Stockholmsbörsen stängde handeln vid lunch. Rapporterande Millicom blev dagens stora vinnare medan bank- och fastighetsaktier sjönk trots Riksbankens räntesänkning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Index för börsen som helhet utvecklades i sidled med en liten dragning åt det positiva, upp 0,13 procent. För storbolagsindex OMXS30 blev det tvärtom en svag nedgång minus 0,16 procent.

Banker och Securitas i botten

Dagens stora händelse var givetvis Riksbankschefen Erik Thedéens besked att den svenska styrräntan för första gången sedan februari 2016 sänks.

Minskningen med 0,25 procentenheter till 3,75 procent var dock till stor del inräknad av marknaden och fick som helhet liten effekt på börsens handel.

Allt fler affärer på börsen görs i sista sekunden

Var tredje avslut på börsen sker i sista sekunden på handelsdagen, visar data från Nasdaq och BestEx Research.

Den sektor som påverkades mest var finans- och fastighetsbranschen som föll med 1,13 procent. Den krisande fastighetsaktien SBB (börskurs SBB) steg först rejält på det nya räntebeskedet men aktien föll därefter tillbaka och slutade på rött precis som de flesta sektorskollegor.

Även samtliga av de svenska storbankerna Swedbank (börskurs Swedbank), SEB (börskurs SEB) och Handelsbanken (börskurs Handelsbanken) backade på det nya räntebeskedet med mellan två till tre procent vardera.

Sämst av storbolagen gick dock säkerhetskoncernen Securitas (börskurs Securitas) som trots att kvartalsrapporten i stort var i linje med marknadens förväntningar föll med 4,45 procent.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Millicom steg på rapporten

Det fanns dock gott om aktier som tvärtom steg även en lugn börsdag som denna.

Bäst av alla gick telekombolaget Millicom (börskurs Millicom) som hann rapportera en timme innan börsens stängning. Den numera franskägda operatören förbättrade sin vinst med 20 procent enligt Placera vilket belönades av marknaden med en uppgång på nästan 8 procent.

FI larmar: Rådgivare säljer olämpliga sparformer

Finansinspektionen varnar i en ny rapport för vad man ser som dyr och direkt olämplig rådgivning av olika sparprodukter. Nu vill Fi se en nationell utredning där intressekonflikter på sparmarknaden kartläggs.

Bland andra vinnare noterades läkemedelsbolaget Camurus (börskurs Camurus) som stigit 113 procent på ett år. Aktien steg 7,8 procent för dagen men DI oroas i en analys för trenden i försäljningssiffrorna i dagens rapport.

Noteras kan också att Sinch (börskurs Sinch) som föll kraftigt i går på rapporten fick en liten revansch i dagens handel och steg 3,25 procent.

I morgon torsdag 9 maj är svenska börsen stängd men öppnar återigen på fredag.

Läs mer:

ANNONS

Wall street i chock – banksnille dog på jobbet. Dagens PS

Mitt i krisen – storbanken höjer Bravida. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS