Dagens PS

Ny amerikansk export sänker oljepriserna i Europa

Oljepriserna Europa
Det kommer fler oljetankers till Europa med amerikansk olja. (Foto: Robert F. Bukaty/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 10 maj 2024Publicerad: 10 maj 2024

Oljepriserna sjunker i Europa, trots krisen i Röda havet. Det beror främst på amerikanerna, som exporterar mer, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Dagens PS tidigare uppmärksammat rusar fraktpriserna mellan Asien och Europa på grund av missilattacker mot fartyg i Röda havet från Houthi-rebellerna i Jemen. Det här har också drivit upp oljepriserna i Europa, då även oljetankers från Mellanöstern får ta den långa vägen runt Afrika.

Samtidigt har Europa en blockad mot rysk olja, men trots alla dessa utbudsproblem har priserna på råolja fallit den senaste veckan. Det beror på amerikanerna, berättar Bloomberg.

Priset på Nordsjöolja har fallit

WTI Midlands heter den typ av råolja från USA som nu är vanligast på den europeiska oljemarknaden, och priset på den föll med en dollar förra veckan. Utbudet är en tredjedel högre än under april, enligt Bloomberg. Det har också lett till att priset på Nordsjöolja har fallit, vilket i sin tur driver ned de globala råoljepriserna.

Oljemarknaden styrs genom köp och sälj av framtida kontrakt, kallade terminer, på olika typer av råolja. WTI står för West Texas Intermediate, och har i sin tur flera undertyper baserat på vilka raffinaderier och hamnar det rör, exempelvis WTI Midlands och WTI Houston.

Även västra Afrika ser en ökad mängd amerikansk olja på marknaden, samtidigt som det finns en stor volym av råolja från Nigeria som ännu inte funnit en köpare. I Medelhavet syns samtidigt ett svagare utbud av olja av typerna Caspian CPC Blend och Azeri Light.

Geopolitiska riskpremien faller

Leveranserna till Europa ökar nu efter att raffinaderier öppnar igen när högsäsong väntar, många av dem stänger ned för reparationer under våren. Men samtidigt bedöms den geopolitiska oron vara lägre då Iran och Israel backat ned något från fullskalig konflikt, vilket påverkar riskpremien på oljepriset.

ANNONS

Även att vinstmarginalen för att processa diesel av råolja sjunker tros vara en faktor som driver ned priset, skriver Bloomberg. Raffinaderierna är då inte längre beredda att betala lika mycket för råolja.

Läs även: Nu har vi en rejäl fraktkris på gång – igen (Dagens PS)

Läs även: Pirater hotar nu fraktfartyg efter rebellernas missiler (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS