Dagens PS

Insider trolig när Apples vd gör sorti

Apple
En vacker dag inom en inte alltför avlägsen framtid måste Tim Cook, 63 år, bytas ut som vd för Apple. Frågan är vem som blir hans efterträdare och om techjätten har en plan för det. (Foto: Evan Agostini/Invision/AP/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 09 maj 2024Publicerad: 09 maj 2024

Nu är det inte aktuellt – antagligen dröjer några år till innan Tim Cook avgår som Apples vd men då är den stora frågan vem som tar över tronen i techjätten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tim Cook blev vd för Apple 2011 efter ikonen Steve Jobs vars liv tog slut i oktober samma år vid blott 56 års ålder efter en svår kamp mot cancer.

Cook är 63 år och har, skriver Bloomberg, suttit längre på sin stol än vad Fortune 500-vd:ar gör i genomsnitt.

Trots det verkar Cook inte ha några planer på att pensionera sig. Till saken hör att hela ledningsstaben i Apple är i 60-årsåldern.

Varnar för vakuum i Apples ledning

En mångårig chef på den amerikanska techjätten konstaterar att det “kommer bli ett stort vakuum” när alla 60 plus-toppchefer i Apple kastar in handduken.

Wall Street-bjässen har för vana att rekrytera chefer internt och personer med god insyn i företaget slår fast att även Tim Cooks efterträdare – när den dagen kommer – “blir en insider”.

Enligt Bloombergs efterforskningar är John Ternus, chef för hårdvaruteknik på bolaget, den mest troliga efterträdaren till Cook.

“Tim tycker mycket om honom för han kan ge en bra presentation, han är väldigt mild, skriver aldrig något kontroversiellt e-postmeddelande och är en mycket återhållsam beslutsfattare”, säger en person nära Apples ledningsgrupp till nyhetsbyrån.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Påminner om Tim Cook som chef

Ternus anses ha många chefsegenskaper som liknar Tim Cooks, enligt en tidigare toppchef på företaget.

Han har i mångt och mycket varit framgångsrik på sina poster när han stigit i graderna på Apple och har åtminstone tidigare haft en nyckelroll i samband med flera av bolagets produktlanseringar.

Vissa belackare internt anser att han är “en politisk aktör” och blind för framtida satsningar.

Helt utan klavertramp är han heller inte, bland annat var han “pappa” till fadäsen med pekfunktionen Touch Bar på Macbook Pro, vilket gjorde att satsningen fick läggas ner.

Han var även ansvarig för de ambitiösa projekten med Vision Pro-headsetet och Apple självkörande bil varav det sistnämnda blev en föga oväntad flopp.

Frågan är: Finns det någon plan?

Medan Apple brottas med regulatoriska granskningar i både USA och EU och uppges försöka förhindra att App Store går sönder spekuleras det vem som blir vd efter Tim Cook, och om det över huvud taget finns en plan för det.

ANNONS

Skulle Cook avgå hastigt nu antas hans ersättare bli operativa chefen Jeff Williams, som Cook utsåg till sin närmaste man 2015 och tidigare har setts som toppkandidat till vd-jobbet.

Samtidigt är Williams bara två år yngre än Cook, alltså 61 år. Så någon långsiktig lösning är han inte.

Fler kandidater till jobbet somApple-vd

Ytterligare namn som figurerar är Craig Federighi, chef för mjukvaruteknik, och Deirdre O’Brien, som ansvarar för bolagets detaljhandel.

“Veteraner som tidigare hårdvaruchefen Dan Riccio och ex-marknadschefen Phil Schiller är i slutet av sina mandatperioder, medan andra högprofilerade Apple-chefer i tysthet har förberett sig för eventuella pensioneringar, enligt personer nära företaget”, skriver Bloomberg.

Vissa anser att Apples nästa vd borde vara en person utifrån med nya, revolutionerande idéer.

Det scenariot tycks emellertid vara högst osannolikt med tanke på, som redan nämnts, Apples rutiner att plocka sina chefer internt.

Läs även: Apple storsatsar på AI Dagens PS

ANNONS

Missa inte: Har Warren Buffett gått på en mina med Apple? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS