Dagens PS

Analys: Dow Jones är en underpresterande relik

Dow Jones
Dow Jones är "ett fruktansvärt index", enligt WSJ:s analys. (Foto: Richard Drew/AP/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 maj 2024Publicerad: 10 maj 2024

I en analys i The Wall Street Journal betecknas industritäta Dow Jones som “ett fruktansvärt index”, samtidigt som det upplyser oss om något.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det beskrivs som “en relik”, ett börsindex från det förflutna och som under flera perioder kännetecknats av underprestation.

Så har det sett ut i decennier men särskilt märks det efter it-bubblan, enligt WSJ:s analys där Dow Jones “fruktansvärda utveckling” samtidigt kan vara en signal om “en vändpunkt för marknaderna”.

Guldkornen ligger på S&P 500

Medan börsriktmärket S&P 500 domineras av moderna företag som i dag betraktas som de mest värdefulla, så skvalpar företag som tidigare ansågs vara bra i Dow Jones index.

Chiptillverkaren Nvidia, som surfar på AI-boomen, tas som exempel. Företaget är i dag det tredje största i S&P 500 efter ett mer än 200-procentigt kursrally under tolv månader.

I år uppges Dow Jones släpa efter S&P med 5 procentenheter, och ännu värre var S&P:s försprång till Dow Jones under pandemin, framgår det.

WSJ-skribenten påpekar att gapet mellan de två indexen var hela 30 procentenheter förra månaden och att det har bara hänt två gånger tidigare att Dow Jones halkat efter så mycket, det var under den stora depressionen 1976-1980 och under it-bubblan 1999-2000.

Leder till “bisarra resultat” för Dow Jones

ANNONS

Enligt analysen är börsindexet fundamentalt fel utformat rent kliniskt då det “ger vissa aktier större vikt baserat på aktiekursen snarare än det marknadsvärde som används av nästan alla andra stora index. Det leder ofta till bisarra resultat”.

Cyniskt försöker indexen komma i kapp på Wall Street “vid fel tillfälle” på grund av att det är fast i det förgångna. Tajmningen uppges vara usel.

Dow Jones har, slår WSJ fast i analysen, missat den senaste vändningen på marknaden och i ekonomin.

“Räntorna har skiftat permanent uppåt från 2010-talets superlåga nivåer och det 40-åriga obligationsrallyt som inleddes i början av 1980-talet är över. Big tech dominerar aktiemarknaden”, är slutsatsen.

Läs även: Insider trolig när Apples vd gör sorti Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS