”Det handlar om att återvinna initiativet och förtroendet”, säger den förre S-statsministern.

Expressen har fått en exklusiv intervju med Göran Persson, som på onsdag nästa vecka väljs som ny ordförande i den skandalomsusade storbanken.

SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande om omfattande misstänkt penningtvätt i Swedbanks baltiska filial gjorde att styrelsen sparkade vd:n Birgitte Bonnesen.

Därefter avgick även Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark.

I USA hotas den svenska storbanken av miljardböter för att ha lämnat vilseledande information. Dessutom pågår en förundersökning vid Ekobrottsmyndigheten mot Swedbank gällande misstankar om olovligt röjande av insiderinformation och grovt svindleri efter att EBM utfört razzior mot Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg utanför Stockholm.

Den nuvarande styrelsen i Swedbank är starkt ifrågasatt.

ANNONS
ANNONS

Och det är alltså denna soppa som väntar Göran Persson när han nu greppar ordförandeklubban för Swedbank.

Göran Persson tillstår i Expressen att ”ett svårt uppdrag” stundar. Samtidigt tror han att det ska gå att få ordning och reda på den stukade banken.

”Det handlar om att återvinna initiativet och förtroendet. Jag tror säkert att banken jobbar seriöst och duktigt. Men man måste bli bättre och också övertyga omgivningen och myndigheterna om att man gör rätt”, säger Persson till Expressen.

Han vill inte säga att Swedbank agerat aningslöst utan väntar med att utveckla sina tankar till extrastämman är genomförd, förklarar han.

Lars Idermark hade enligt artikeln ett totalt arvode på drygt 2,5 miljoner kronor om året som ordförande i Swedbank och även Göran Persson uppdrag för banken ”ser ut att bli välbetalt”, bedömer Expressen.

ANNONS
ANNONS

Exakt hur stort arvode Göran Persson får är däremot oklart i dagsläget.

Och även om han nu blir ordförande i Swedbank stannar han kvar som ordförande i statliga gruvjätten LKAB, där han enligt artikeln lyfter ett årligt arvode på 560.000 kronor.

Övriga engagemang tänker den tidigare statsministern emellertid dra ner på, säger han.