Småbolag har haft en tung resa på börsen sedan årsskiftet på grund av inflationsoro, medan storbolag uppvisar en stark utveckling.

ANNONS

Enligt Privata Affärer – som berättar om den stora skillnaden i börsutveckling mellan storbolag och småbolag – har stora och mellanstora bolag stigit över 30 procent sedan årsskiftet, och under samma tid har First North 25 fallit med över 10 procent.

Inflationsoro anges som en förklaring till den dystra utvecklingen på börsen för många småbolag, den andra förklaringen är ”rotationen mot bank och cykliskt” där många av Stockholmsbörsens storbolag återfinns.

Det säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till Privata Affärer.

Tipset: Diversifiering är ”krockkudden”

”Den här trista utvecklingen följer ju på en rusning nästan utan dess like i många bolag. Det är nästan naturligt med en korrektion i bolag som gått så starkt, särskilt när vi har en inflationsoro som kommer och går, som specifikt slår mot tillväxtbolag”.

Intresset för småbolag har svalnat sedan våras. Därmed inte sagt att spararna notoriskt säjer av sina tidigare börsfavoriter, menar Bratt som konstaterar att många aktiesparare har lång horisont i sin strategi.

”För att orka ha is i magen när det ser mörkt ut är diversifiering krockkudden framför andra. Även om till exempel Powercell och Kambi är helt olika inom vitt skilda sektorer, så är båda tillväxtbolag som kan drabbas på samma sätt av exempelvis inflationsoro”, säger Nordnets sparekonom till Privata Affärer och tillägger att framför allt två faktorer avgör börsens öde i höst: inflationen deltavarianten av coronaviruset.

Läs mer: Sju köpvärda aktier från Börsveckan [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Gör tvärt om – bästa sättet att tjäna på börsen över tid [Dagens PS]

Läs vidare: Väderomslag på börsen – här är aktierna du ska äga [Dagens PS]