Det närmaste halvåret är förutsättningarna för aktiemarknaden de sämsta tänkbara. Räntan riskerar att gå upp samtidigt som vinsterna för företagen kan gå ned.

ANNONS

Nu gäller det att positionera sig för den här miljön och då är det defensiva aktier som gäller till 100 procent.

BofA Investment Clock

Så skulle man kunna sammanfatta investmentbanken BofA:s färska strategirapport för aktiemarknaden. Banken har en klocka (BofA Investment Clock) med fyra hållplatser som ska symbolisera de olika stadierna börsen befinner sig i under en konjunkturcykel.

Väderomslag på börsen

Alla rutor med sina speciella karaktärer. Nu har klockan dessutom anpassats till pandemin.

Sälj verkstad och banker

Sedan halvårsskiftet har alltså, enligt BofA, aktiemarknaden klivit in i det minst gynnsamma börsklimatet (rutan längst ned till vänster). Och det innebär att aktieportföljen skall förberedas för dåligt väder.

ANNONS
ANNONS

Konjunkturkänsliga bolag (läs råvaror, verkstad), banker och energibolag skall nu dumpas. BofA ger några förslag på defensiva sektorer som investerarna kan gömma sig i.

Köp Cloetta och Essity

Dels tror banken att det är läge för revansch i aktier med hög utdelning. Har finns en ETF (DVY) för de investerare som vill göra det enkelt för sig. Dels är det dags för hälsovårdsbolag igen.

Det pågår visserligen diskussioner, i framför allt USA, om att pressa ned läkemedelskostnaderna, men den kortsiktiga stabiliteten i vinsterna väger tyngre för BofA.

Stabilitet rättfärdigar även konsumentföretag i den defensiva portföljen. På hemmaplan stämmer Cloetta och Essity in på den profilen.

Håll ut

Hur länge det här bistrare börsklimatet skall bestå är oklart. Hela investeringsklockan har avverkats på drygt ett år. Skall den farten hållas så är det dags att byta ruta redan vid årsskiftet.

I så fall är det bara att hålla ut. Nästa ruta kommer att bli bättre.

ANNONS
ANNONS

Relaterade artiklar:

Därför står vi inför börsfall. Kusliga likheter. Dagens PS

Orosmolnen över världsekonomin växer. Dagens PS