I takt med att intresset för elbilar ökar väljer allt fler biltillverkare att damma av klassiska bilmodeller och lansera dem i ny, elektrisk tappning. Möjligen är det vad Volvo har i åtanke när de nu förnyar modellnamnet P1800, skriver Carup.

ANNONS

Klassiker väcks till liv

Ska Volvos klassiker P1800 återuppstå? Att det kan gynna affärerna att hålla sina historiska rötter vid liv tycks åtminstone vara en uppåtgående trend i bilbranschen, vilket visat sig när allt fler biltillverkare varumärkesskyddar sina äldsta bilmodeller och låter dem återuppstå som elbilar.

Däribland Ford, som under förra veckan gick ut och skyddade några av sina mest klassiska namn Escort, Capri och Granada, skriver Carup. Detsamma gäller för Renault och Volkswagen som båda nyligen beslutat sig för att väcka gamla klassiker till liv, skriver Carup.

När Volvo i dagarna valde att varumärkesförnya Volvo P1800 är det inte omöjligt att man haft liknande planer i åtanke.

Episk modell från 1960

Den idag episka sportbilen Volvo P1800 presenterades för första gången under 1960. Bilen började tillverkas året därpå och lades under de första åren ut till Storbritannien, sedan man på Volvo saknade kapacitet att själva stå för tillverkningen.

Ansvarig för formgivningen var den då unge designern Pelle Pettersson som gav den sportiga bilen en italiensk touch, som några år senare blev attraktiv för allmänheten då den kördes av stilige Simon Templar alias Roger Moore, i den klassiska tv-serien Helgonet.

Modellen utvecklades sedan under 1970-talet, då bilen bland annat utrustades med ett nytt bakparti såväl som generösare bagageutrymme. Sedan den sista bilen tillverkades 1973 har P1800 knappast fallit i glömska, men väl fått vila.

ANNONS
ANNONS

Nu återstår det att se vad Volvo har för planer för det klassiska namnet.

Läs även: Test: Volvo XC60 Recharge – ”Känns extremt säker” [Dagens PS]