Dagens PS

Veckans restaurang: En perfekt storm på Borasco

Borasco
Borasco på Tjärhovsplan i Stockholm bjuder på smaker från medelhavet. (Bild: Borasco)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 03 feb. 2022Publicerad: 23 jan. 2022

Borasco är den avslappnade finkrogen på Tjärhovsplan i Stockholm som fått sitt namn efter en stökig medelhavsvind. Här stormar och mullrar det i köket på det mest sinnliga vis när Dagens PS besöker matsalen en lördag i januari. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fine and fun dining

Det är liv i luckan och god stämning när vi anländer till restaurang Borasco en lördagkväll vid sextiden. Här på Tjärhovsgatan 33 i Stockholm driver man sedan november förra året en medelhavsinspirerad kombo av fine och fun dining.

I lokalerna samsas en klassisk matsal och livlig bodega med bar under ett och samma tak. Till våren 2022 kommer också Piazzan, en stor uteservering.

Bakom konceptet står Robert Boban Rudinski, Kim Choukri och Lukas Moderato. En rutinerad trio som bland annat arbetat med krogar som Dining Club, DeVille och Bar Central.

Med nytillskottet Borasco har ambitionen varit att skapa fine dining med en opretentiös twist. Kanske även ett visst mått av storm, vilket krogens bodega i allra högsta grad tillför.

I bodegan är tanken att man ska kunna samlas över ett glas eller dela på några smårätter. Vill man mer än så finns det både grillat kött och fisk som tillagats över öppen eld eller i vedugn att tillgå.

ANNONS

Senaste nytt

Avskalat och stilfullt

Kvällen till ära har vi bokat ett bord i den avskalade men stilfulla matsalen, med vita linnedukar och småblommigt porslin. Här lättas väggar i svart upp med lätta tyger, levande ljus och färgstarka tavlor. Blicken far osökt på en av dem, en stolt matador i svart ram.

ANNONS

En stor vinkyl separerar bodegan från matsalens närmare trettio platser, som snabbt fylls på med tjejgäng, barnfamiljer och dejtande par.

Kvällens hovmästare är ingen mindre än delägaren Robert Boban Rudinski, som på ett personligt sätt förklarar upplägg och rätter in i minsta detalj medan vi avnjuter ett glas cava.

På matfronten kan man välja mellan en färdig meny eller själv sätta ihop ett antal mellanrätter med smaker från all världens hörn. Vinlistan utgör en diger läsning med tonvikt på Italien, som knappat hade lämnat sommelieren besviken.

Den som befinner sig i bodegan kan dessutom beundra de dyrbara dropparna som vilar mot en inglasad bergvägg, krogens vinkällare.

En liknande bergvägg återfinns även inne på toaletterna. En roligt detalj för dem som minns wc:ns uppsving i krogvärlden under tidigt 20-tal.

Borasco

I den snäppet livligare bodegan är det högt i tak på alla sätt. (Bild: Borasco)

 

En bättre brödservering

ANNONS

Vi väljer att själva sätta ihop en kvartett rätter, efter att ha rådgjort med Robert. Först ut är Borascos brödservering. En smakrik signaturrätt bestående av en len soppa på pumpa, en charktallrik, pate på anka, gröna oliver och syrade grönsaker.

Till detta serveras ett vackert nybakat bröd med ett förbaskat gott smör, gjort på kycklingfett.

Efter denna fantastiska start har vi enats om att dela på bläckfisk, gambas och piggvar – kvällens fångst. Vi övergår även till ett medelfylligt rödvin från Teneriffa efter ännu en handfast rekommendation.

Kvällens fångst

Till den grillade bläckfisken serveras en paprikakräm med perfekt sting och mjukt grillad purjolök. Våra gambas som serveras samtidigt simmar i en tomatbaserad gryta med kikärtor och chili.

Så till piggvaren, en rejäl bit fisk som serveras med tunt skivad zucchini och fänkål och lätt skummad vittvinssås. En dröm för vilken storfiskare som helst!

Efter den avslutningen är vi på tok för mätta för en dessert, men tackar definitivt inte nej till en digestif på aprikos. Svårgissat till smaken, men ett välsmakande brännvin är det.

Grekiskt rödvin, en vinnare

ANNONS

Stärkta av digestifen lämnar vi matsalen och en ljuvlig middag, bara för att ta oss det fåtal meter som krävs till baren.

Där får vi en inblick i köket bakom vedugnen och bra vintips av kvällens bartender. På dennes inrådan avslutar vi kvällen med ett glas rött från Grekland. En vinnation man inte stöter på allt för ofta. Likväl en vinnare som vi gärna vill se igen.

När vi någon timme senare bryter upp kan vi konstatera att Borasco levererat på samtliga plan.

Servisen är öppen, kunnig och passionerad. Hantverket och respekten för råvarorna stor. Lokalen inbjudande trygg och varm.

En kväll på Söder som sammantaget landar i att vi tagits med storm. En perfekt sådan.

Mat: 5
Service: 5
Prisvärdhet: 4
Stämning: 4

Boka bord: Restaurangens hemsida

 

ANNONS

Läs även: Veckans restaurang: Förförd av Ruths i Malmö

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS