Det finns få saker som slår en riktigt vällagad helstekt kyckling. Den perfekta rätten att bjuda på – enkelt eftersom det sköter sig själv i ugnen – och är helt makalöst gott! 

Vi fått hjälp av matentreprenören Patrik Brunell på Swedish Culinaire Food att ta fram helgens recept. Inte helt oväntat blir Patriks favorit baserat på ett härligt vispat kryddsmör med äkta svart tryffel och flingsalt.

Ugnsbräserad kyckling med tryffelsmör, citron och rostad potatis


Recept för 4 personer:

4 st vårkycklingar alternativt 1 st hel storkyckling
1 förpackning BUTTER tryffel
1 kruka färsk timjan
6 st vitlöksklyftor skalade eller oskalade
1 st citron
600 gr små potatisar
Flingsalt 

Weekend recept


Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Fyll kycklingen med MYCKET tryffelsmör. Mums! Vårkycklingar cirka 2 skivor i varje / 6 skivor i stor kyckling. 

3. Lägg timjan i botten på ugnsfast form, dela citron i 6 bitar och lägg även vitlöksklyftorna i formen. 

4. Sätt in kycklingarna/kycklingen i ugnen på 225 grader. Vårkycklingar cirka 25 minuter och ytterligare 15 min i 150 grader. Stor kyckling 30 minuter 225 grader och cirka 20 minuter 150 grader. Rekommenderad innertemperatur på kyckling är 80 grader.

VIKTIGT:
Ös kycklingen med skyn 3–4 gånger under tillagningen för bästa smak och saftighet. Salt behövs inte eftersom BUTTER är kraftigt saltad.

Weekend recept

5. Lägg potatisen i ugnsform med lite olivolja och flingsalt. 175 grader cirka 25 minuter. Ös potatisen med oljan.

Ett tips är att rosta potatisen i ugnen samtidigt som kycklingen går klart. Känns det som om din fågel börjar få lite väl mycket färg kan du täcka den med folie den sista stunden. Låt gärna kycklingen vila en stund under folie innan du skär upp den. 

Servera kycklingen och häll över skyn med en god sallad!

ENKELT & SUPERGOTT!

Vill du få fler bra tips på goda rätter kan du följa Swedish Culinaire Food på Instagram här

Läs mer: Bästa höstgrytan. Dagens PS

ANNONS