Bäst i alla tester: Redaktionen på Dagens PS har sammanställt en topplista över de tio sjökrogar i skärgården mellan Trosa och Nyköping som är bäst i alla tester.

ANNONS

Genom att ha tagit fram genomsnittet från kundomdömen på Google, Tripadvisor, Reco och Facebook vet vi nu vilka krogar som rent statistiskt sett är de mest populära just nu, på en skala 1 till 5 där 5 är bäst. Sammanställningen visar på så sätt en mer korrekt bild än ett enskild test eftersom flera tester är inräknade.

Listan inkluderar sjökrogar i Trosa och Nyköping, två städer med ett generöst utbud av smultronställen. Läs och inspireras!

Plats 10: Ankaret

På tionde plats kommer krogen Ankaret, som ligger centralt i Trosa bara ett stenkast från kanalen. Menyn på Ankaret är klassisk, med rätter såsom fish & chips och tryffelburgare. Gäster uppskattar den vällagade maten och särskilt den trevliga personalen.

Betyg: 3,7

Ankaret ligger centralt i Trosa och bjuder på klassisk skärgårdsmeny. (Foto: Ankaret)

Plats 9: Hamnmagasinet

Hamnmagasinet beskriver sig själva på sin hemsida som en nöjeskrog med lättsam stämning. Menyn är oerhört bred, och bjuder på flera klassiker som tolkats på modernt vis. Vinmenyn är särskilt imponerande. Har du vägarna förbi Nyköping är detta en sjökrog att räkna med.

Betyg: 3,8

ANNONS
ANNONS
Sjökrogen Hamnmagasinet har en imponerande vinmeny och avslappnad, somrig stämning. (Foto: Hamnmagasinet)

Plats 8: Rökeriet Restaurang

Ännu en klassiker i Nyköping är Rökeriet, som bjuder på smarriga rätter såsom räklåda, strömming och laxburgare. Besökare uppskattar den mysiga uteserveringen med utsikt över vattnet. Det finns även en liten butik där man kan köpa med sig räkor och annat till båten, om man inte hinner slå sig ner.

Betyg: 4,0

Befinner du dig med båten nära Nyköping och är sugen på rökta räkor är det Rökeriet du ska till. (Foto: Wiki Commons)

Plats 7: Kölsvinet Café & Bistro

Kanske är Kölsvinet i Trosa den ultimata sjökrogen, både sett till maten och läget. Kölsvinet ligger precis vid Trosas gästhamn och serverar gott käk i en härlig atmosfär. Under högsäsong går det inte att boka, men det brukar alltid lösa sig med att få ett bord. På sommaren anordnas även musikquiz, som lockar många besökare.

Betyg: 4,3

trosa
Kölsvinet ligger precis vid Trosas gästhamn och är det perfekta stället att stanna på lunch under båtsemestern. (Foto: Kölsvinet)

Plats 6: Svärdsklova Restaurang

Magiska Svärdsklova ligger långt ut i Nyköpings skärgård och har öppet från maj tills det blir kallt på hösten. Här finns ett fokus på lokala råvaror från skogen, skärgården och trädgården. Utöver den magnifika maten finns en härlig drinkmeny och fräscha sallader, för den som inte är lika hungrig.

Betyg: 4,4 

ANNONS
ANNONS
På Svärdsklova är det maten som är i fokus. (Foto: Svärdsklova)

Plats 5: Bomans Hotell & Restaurang

Bomans Hotell & Restaurang är en mycket populär destination, vilket inte är konstigt med tanke på hur mycket det har att erbjuda. Här både bor man fint och äter gott, i hjärtat av Trosa. Menyn i matsalen inkluderar krispig råkaka, smörstekt regnbågslax och torskrygg med sotad vit sparris. Innan middagen kan man ta en drink och njuta av livemusik på Bomans Twin Bar.

Betyg: 4,4

trosa
Bomans Hotell & Restaurang håller en hög standard, både sett till boendet och maten. (Foto: Bomans)

Plats 4: Trosa Matstudio

Trosa Matstudio serveras säsongsbetonade rätter med eleganta tillbehör i en hemtrevlig skärgårdsmiljö. Gästerna uppskattar särskilt den breda menyn och varma personalen. Trosa Matstudio är omåttligt populärt, så se till att boka bord innan besöket!

Betyg: 4,5

trosa
Trosa Matstudio är en sommarrestaurang med finess. (Foto: Trosa Matstudio)

Plats 3: Trosa Stadshotell

Trosa Stadshotell är ett genuint och traditionellt hotell med restaurang som ligger mitt på torget. Matsalarna har anor från 1800-talet och menyn är klassisk, med ett fokus på högkvalitativa råvaror som varierar över årets säsonger. På sommaren går det att njuta av maten på utomhusserveringen i den mer moderna bistron.

Betyg: 4,5

Matsalen på Trosa Stadshotell har anor från 1800-talet. (Foto: Trosa Stadshotell)

Plats 2: Fina Fisken

Fina Fisken i Trosa har serverat fisk och skaldjur i toppklass i över 40 år. Sjökrogen ligger i en lummig trädgård, med utsikt över stadens livliga hamn. Informerar man hovmästaren innan kan man få angöra restaurangens egna brygga. Fina Fisken är en av Trosas absolut mest populära sjökrogar, och ett besök hit är helt enkelt ett måste om du har vägarna förbi.

ANNONS
ANNONS

Betyg: 4,6

Fina Fisken bjuder på det bästa av två världar – lummig trädgårdsmiljö och utsikt över den livliga hamnen. (Foto: Fina Fisken)

Plats 1: Två Små Svin B&B

Sist men verkligen inte minst, krogen som enligt flera sajter är den absolut bästa i Trosa – Två Små Svin. Restaurangen drivs av de gamla vännerna och matälskarna Jimmy Nygren och Kalle Olofsson, som även har ställe i Årsta. Enligt besökare är maten här i särklass och vill man kan man även bo över.

Två Små Svin har fått flera utmärkelser genom åren, bland annat Årets Spritkrog 2016.

Betyg: 4,7

Två Små Svin i Trosa bjuder på suveränt smørrebrød och riktigt kall öl. (Foto: Två Små Svin)

Läs mer: Topplistan: Bästa sjökrogarna i Stockholms Skärgård