Dagens PS

Späckhuggare i ny attack – sänkte segelyacht

Späckhuggare i Gibraltarsundet sänkte ytterligare en yacht på söndagen.
Späckhuggare i Gibraltarsundet sänkte ytterligare en yacht på söndagen. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 15 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

Nu har det hänt igen. På söndagen sänkte en grupp späckhuggare en segelyacht i Gibraltarsundet utanför Marockos kust. Besättningen fick räddas innan deras båt sjönk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De senaste åren har späckhuggare i det hårt trafikerade Gibraltarsundet gett sig på hundratals båtar, sänkt några och förstört många fler.

Under söndagen var det dags igen.

Denna gång utanför Marockos kust, där ett okänt antal späckhuggare attackerade en segelyacht på 15 meter med två personer ombord.

Räddade besättningen

Passagerarna kända hårda smällar mot rodret och skrovet på söndagsmorgonen innan yachten började ta in vatten. En oljetanker i närheten plockade upp besättningen och räddade dem innan båten sjönk i havet.

Hittills rör det sig om över 700 rapporterade incidenter där späckhuggare har attackerat båtar under de senaste fyra åren.

Denna gång gav de sig alltså på en större segelbåt, som var nästan dubbelt så lång som de intelligenta däggdjuren kan växa till sig. Deras maxlängd uppgår till åtta meter och vikten kan nå upp till sex ton.

ANNONS

Senaste nytt

Lär varandra beteendet

ANNONS

Forskarna kan fortfarande inte förklara valarnas aggressiva beteende men en förklaring kan vara de har lärt sig beteendet av varandra och att det kommer från en hona som blev rammad av en båt och därmed vill utföra hämnd.

Honan har fått namnet “White Gladis” och hela gruppen som består av runt 15 späckhuggare har fått gruppnamnet “Gladis”, enligt CNN.

Jaga bort konkurrenter

En annan förklaring kan vara att gruppen vill leka med båtar i sundet, eller att de vill jaga bort konkurrenter som de anser vara ute efter samma favoritbyte – blåfenad tonfisk.

Attackerna har även skett på andra platser, som utanför skotska Shetlandsöarna, vilket möjligen ifrågasätter hämndteorin.

Oavsett orsak har späckhuggarna börjat skapa allt mer nervositet på sina håll – och börjat leva upp till sitt namn “killer whales”, åtminstone när det gäller att ta kål på båtroder.

Läs även:

Späckhuggare allt vanligare i Sverige. Dagens PS

ANNONS

Knasiga knepen mot späckhuggarna du ska skippa. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS