En traumatiserad späckhuggare antas vara den som mobiliserar andra valar att angripa superyachter och andra båtar som hämnd för en skräckupplevelse.

ANNONS

Forskare tror att det är späckhuggar-hona som nu leder attackerna på lyxiga yachter utanför Gibraltar.

Tre båtar har redan fått smaka på valarnas vrede varav två yachter uppges ha sjunkit till följd av attackerna, dock ska besättningarna i samband med dramatiken ha räddats.

Historien kunde vara hämtat ur Moby Dick, skriver brittiska The Telegraph med tillägget att ”i det här fallet är verkligheten konstigare än fiktion”.

Traumatiserad späckhuggare i frontlinjen

I fronten av krigföringen mot yachter och andra stora fartyg till havs simmar, vad forskarna tror, en kvinnlig späckhuggare som bär namnet White Gladis.

Hon antas vara traumatiserad efter att ha blivit påkörd av en båt eller fastnat i olagliga fiskenät.

ANNONS
ANNONS

Nu tar hon ut sin hämnd och lär upp andra späckhuggare, som på engelska heter killer whale, att agera på samma sätt i sin vendetta.

Späckhuggarna imiterar hennes sätt att ramma fartyg och den starka matriarken, som hon beskrivs i artikeln, undervisar sina vänner bland späckhuggarna sin metod för att sänka båtar.

Valarnas krig mot människor till sjöss kan komma att pågå i åratal, tror forskarna, skriver The Telegraph.

”Upplevelse jag aldrig kommer att glömma”

Ett par från Cambridge som var på seglingskurs i Gibraltarsundet nära Tanger i Marocko konfronterades med späckhuggarna och berättar om mardrömmen:

”Det är en upplevelse jag aldrig kommer att glömma”, det var ”skrämmande”, säger Stephen Bidwell, 58, som är fotograf till yrket.

”Jag kunde inte tro det var sant”, säger hans partner, Janet Morris, också 58 år och affärskonsult.

ANNONS
ANNONS

Valarna rammade skrovet på segelbåten, en Bavaria 46-yacht, och paret som blev mycket skakat befann sin under däck när händelserna tog fart i svårt väder.

”Oj oj”, sa kapten när han fick syn på valarna

Skepparen ombord såg späckhuggarna på håll och fruktade vad som komma skulle, ”oj oj”, utbrast han enligt The Telegraph som uppger att båten fick skador för tusentals pund efter späckhuggar-attacken.

”De första rapporterna om aggressiva späckhuggare utanför den iberiska kusten började i maj 2020. I september samma år förbjöd spanska myndigheter båtar att segla från landets nordvästra spets efter att 29 späckhuggarattacker registrerats”, framgår det i artikeln.

Läs även: Allt fler attacker av späckhuggare på mindre båtar [Dagens PS]