Under sommaren har flera observationer av späckhuggare publicerats i svenska medier. Samtidigt rapporteras allvarliga incidenter, och experter uppmanar därför båtägare att se upp. 

ANNONS

Under två års tid har marinbiologerna Jimmie Lindells och Linda Gustafsson arbetat för att kartlägga späckhuggarnas framfart längs de svenska kusterna, rapporterar lokaltidningen STO.

Paret driver den ideella föreningen Sveriges späckhuggare, där det under den senaste månaden publicerats flera observationer och filmer av personer som nyligen stött på sjödjuren i Sverige. Bland annat har man upptäckt de ståtliga vattendjuren i Väderöarna och vid Härmanö-Vallerö, samt utanför Lysekil.

”Pulsen gick upp”

Lördagen den 3 juli lyckades Martin Landström att fånga ett par späckhuggare på film, strax utanför Öckerö.

“Jag måste erkänna att pulsen gick upp lite. Rationellt vet jag ju att det är ganska ovanligt att späckhuggare skulle utgöra något hot mos oss människor, men de är onekligen mäktiga och befann sig bara cirka tio meter från båten när de var som närmast”, berättar han för lokaltidningen. 

Ovanligt mitt på sommaren

Marinbiologen Martin Stjernstedt berättar för Göteborgs-Posten att man sett späckhuggare längs Västkusten under sommarmånaderna de senaste fem åren.

“Oftast brukar man se dem tidigt på sommaren eller väldigt sent på sommaren. Sällan så här mitt på sommaren. Man tror att det är samma population som kommer tillbaka men det har också funnits observationer av nya grupper”, säger han.

Flera incidenter 

Men späckhuggare är inte bara ståtliga sjödjur, utan kan faktiskt vara riktigt farliga för människor. I sommar har det rapporterats om flera incidenter med vattendjuren. 

ANNONS
ANNONS

Tidigt på sommaren fick en segelbåt på väg till Grekland avbryta sin resa efter att ett trettiotal späckhuggare attackerat båten och förstört rodret, strax utanför Gibraltar i Spanien. Attacken pågick i flera timmar, innan båten lyckades ta sig i land. Se den fasansfulla videon här

Experternas råd

Experter rekommenderar därför båtägare att sänka farten på båten ifall man får syn på späckhuggare, snarare än att öka farten och ta sig därifrån. Bäst är att stanna båten helt, eftersom sjödjuren lockas av föremål i rörelse. Detta enligt nyhetssajten Sydkusten.

Läs mer: Säl stal showen i seglartävling – Dagens PS