Intresset för fine dining och exceptionell mat är överlag stort, mycket tack vare listor och medial uppmärksamhet genom serier som Chef’s Table på Netflix. Att få en inblick i världens bästa restauranger som levererar förstklassiga upplevelser varenda dag är fascinerande och låter oss drömma om nästa besök på en riktigt bra krog. Har du någon favorit eller drömrestaurang bland de listade restaurangerna?

ANNONS

1. Noma

Noma
Danska Noma är bäst i världen. (Foto: Noma)

Det är långt från första gången som Danska Noma utses till världens bästa restaurang. Dess grundare René Redzipi har med hjälp av det nya nordiska köket inspirerat en hel värld. Man erbjuder olika menyer under olika delar av året. Seafood på våren, grönsaker under sommaren och vilt på hösten och vintern. Man stänger inför varje säsong för att uppfinna en ny meny. Varje besök är unikt, det ser teamet bakom restaurangen till, och därför kan du besöka denna pärla om och om igen utan att någonsin sluta förvånas.

Till Nomas hemsida

2. Geranium

Geranium
Vackert upplägg på Danska Geranium. (Foto: Geranium)

Att anpassa sina menyer efter säsongerna är inget som danska Geranium är ensamma om, men här har man förstås tagit det till nästa nivå. Rasmus Kofoed är vida känd för att vara en av världens bästa på att skapa vacker konst av maten som serveras på hans tallrikar och på Geranium får både ögat och tungan en upplevelse som heter duga. Här hittar du alltså nordens näst bästa restaurang, då första platsen alltså plockades hem av Danska Noma, och en oförglömlig upplevelse för den som tar sig dit.

Till Geraniums hemsida

3. Asador

Asador
På Asador får du ta del av baskiska råvaror framställda till perfektion. (Foto: Asador)

För den som tar sig igenom hela listan blir det uppenbart att Baskien verkligen levererar många fantastiska matupplevelser. Asador ligger i topp av dessa och tar en bronsplats på listan som helhet. Här tar man tillvaro lokala råvaror och serverar en mängd delikatesser baserade i den baskiska matkulturen och restaurangens kock Victor Arguinzoniz är berömd för att kunna grilla nästan allt till perfektion.

Till Asadors hemsida

4. Central

Central
Central är en hyllning till Peru. (Foto: Central)

Detta absoluta guldkorn i Lima har en avsmakningsmeny som visar upp en fantastisk bredd vad gäller Peruanska råvaror. Genom att samla ingredienserna från olika höjder i Anderna tar man fram helt unika rätter och en upplevelse som ska vara något helt unikt. Virgilio Martinez och Pia Leons restaurang Central är en hyllning till Peru som inte lämnar någon oberörd.

Till Centrals hemsida

5. Disfrutar

Disfrutar
På disfrutar strävar man efter att överraska och tillfredställa genom att använda modern teknik och ovanliga kombinationer. (Foto: Disfrutar)

I Barcelona hittar du Disfrutar, som betyder njuta, där tre kockar med bakgrund på klassiska El Bulli, tar fram en av världens bästa matupplevelser. Med modern teknik och modiga kombinationer strävar man efter att tillfredställa, överraska och skapa spänning. Disfrutar har klättrat snabbt sen man placerade bland världens bästa krogar 2018.

Till Disfrutars hemsida

ANNONS
ANNONS

6. Franzén

Frantzén
Svenska Frantzén placerar högt i den internationella listan över världens bästa restauranger. (Foto: Frantzén)

Björn Frantzén bjuder in till en omfattande restaurangupplevelse där du leds genom huset och avsmakningsmenyn på samma gång. Det är Sveriges enda restaurang med tre stjärnor i Michelinguiden. Här möter skandinavisk matkonst toner från det asiatiska köket.

Till Frantzéns hemsida

7. Maido

Maido
På Maido kombineras japansk teknik med Peruanska råvaror. (Foto: Maido)

På Maido i Lima kombinerar man Perus otroliga utbud på råvaror med japansk teknik för att ta fram ett av världens vassaste koncept. Kocken Mitsuharu Tsumara började sin karriär med att lära sig av sin far för att sedan ta familjens kockkonst till nya nivåer, nu genom unika Maido.

Till Maidos hemsida

8. Odette

Odette
Singapores Odette har utsetts till Asiens bästa restaurang. (Foto: Odette)

Odettes kock Julien Royer har etablerat restaurangen som en av Asiens bästa och nu även top tio i hela världen för första gången. Med fantastiska råvaror från hela Asien har han säkrat tre michelinstjärnor och ett föredömligt rykte. Grunden i maten är fransk gastronomi men med asiatiska råvaror.

9. Pujol

Pujol
På Pujol får du uppleva mexikansk mat på riktigt och som aldrig förr. (Foto: Pujol)

Kocken Enrique Olveras mål med Pujol var att visa upp mexikansk mat och efter 20 år får man ändå säga att han har lyckats. Idag är det Jesus Duron som tagit över som kökschef och han fortsätter uppdraget med flaggan i topp. Här får du resa långt bortom den mexikanska mat vi är bekanta med på fredagsmysen i Sverige. Äkta mexikanska råvaror och traditioner möter förstklassiga kockar som lyfter det mexikanska köket till nya nivåer.

10. The Chairman

The Chairman
Den prisbelönta restaurangen visar upp det kantonesiska köket från sin absolut bästa sida. (Foto: The Chairman)

Är du redo för att färdas genom 2000 år av Kantonesisk mathistoria? Det kinesiska köket är lika stort och överraskande som landet det hör hemma i genom The Chairman får du uppleva en del av det som är kinesisk matkultur. Kocken Kwok Keung Tung och ägaren Danny Yip levererar den bland den bästa maten i världens största land och ingen går därifrån oberörd.

Till The Chairmans hemsida

11. Den

Restaurangen Den
På den serveras många unika rätter, bland annat en sallad innehållande myror. (Foto: Den)

Kocken Zaiyu Hasegawa på Japanska Den inspirerades av sin mamma när han valde att bli kock för att ta vidare familjens kulinariska tradition. Genom restaurangens kreativa meny utmanar han med sallad med myror och säsongsinspirerade rätter. De allra bästa japanska råvarorna kombineras med erfarenhet och kreativitet för att skapa en makalös japansk restaurangupplevelse.

Till Dens hemsida

ANNONS
ANNONS

12. Steirerek

Steirerek's upplägg kombinerar det traditionella Österrikiska köket med modern europeisk matkonst. (Foto: Steirerek)
Steirerek’s upplägg kombinerar det traditionella Österrikiska köket med modern europeisk matkonst. (Foto: Steirerek)

I hjärtat av Wien ligger landets i bästa restaurang, Steirerek. Själva lokal illustrerar väl vad man gör med maten, ett hus från 1904 har byggts ut med moderna rum, besök deras hemsida för att se den ovanliga lokalen. Så fungerar även maten, ett möte mellan traditionell Österrikisk mat och modern europeisk matkultur. En unik matupplevelse signerad kockarna och frontfigurerna Heinz och Birgit Reitbauer.

Till Steirereks hemsida

13. Don Julio

Don Julio
En restaurang som verkligen låter köttet skina. (Foto: Don Julio)

Den här argentiska restuarangen tar den klassiska köttkrogen till en helt ny nivå. Genom att kombinera fantastiska argentiskt kött med lokala viner och matlagning i världsklass får råvarorna verkligen skina. Ägaren Paulo Rivero och hans familj driver den här fantastiska restaurangen med stor stolthet.

Till Don Julios hemsida

14. Mugaritz

Mugaritz
En mycket dramatisk rätt från Mugaritz. (Foto: Mugaritz)

Baskien kniper flera platser på listan och näst ut av de baskiska krogarna är Mugaritz. En av Spaniens kanske med postmoderna restauranger som garanterat bjuder på en enastående upplevelse. Andoni Luis Aduriz eftersträvar att öppna besökarnas sinne med sin mat och att döma av bilderna och recensionerna ser det ut som att han skulle kunna lyckas mer än väl.

Till Mugaritzs hemsida

15. Lido 84

Lido 84
En av Italien och Europas mest imponerande restauranger. (Foto: Lido 84)

I norra Italien hittar vi den här restaurangen på Gardasjöns strand. Brödern Riccardo och Giancarlo Camanini imponerar med sin gästfrihet och mat, en klassisk och en innovativ avsmakningsmeny. Du väljer vad som faller dig i smaken när du är där och besöker Lido 84.

Till Lido 84s hemsida

16. Elkano

Elkano
Det baskiska fiskets hemligheter upplevs bäst på spanska Elkano. (Foto: Elkano)

Spanien, eller närmare bestämt Baskien, är helt klart den region som förekommer mest på listan och Elkano är ett bra exempel på varför. De utsökta råvarorna gör denna fiskrestaurang till en av världens bästa restauranger. Verksamheten har gått i arv och drivs idag av Aitor Arregui och Elkano är det absolut bästa stället för att upptäcka de baskiska fiskarnas hemligheter.

Till Elkanos hemsida

17. A Casa do Porco

A casa da porco
En av många fantastiska rätter på ”fläskets hus” i Sao Paolo. (Foto: A Casa da Porco)

På A Casa do Porco firar man fläsket i otaliga former. Ägarparet Jefferson och Janaina Rueda föder upp sina egna grisar för ändamålet och levererar Sao Paulos mest oförglömliga matupplevelse. Trots den tydliga hyllningen till fläsket så levererar man även en förstklassig vegetarisk meny.

ANNONS
ANNONS

A casa da porcos hemsida

18. Piazza Duomo

Piazza Duomo
Piazza Duomo levererar ett möte mellan traditionell matkultur och moderna inslag. (Foto: Piazza Duomo)

Den här italienska superkrogen i Alba har också sin plats på topplistan. Piazza Duomo och kocken Enrico Crippa fångar den fantastiska mat och vinkulturen i regionen och levererar avsmakningsmenyer som blandar tradition med moderna inslag.

Till Piazza Duomos hemsida

19. Narisawa

Narisawa
En minst sagt dramatisk tallrik från Narisawa. (Foto: Narisawa)

Narisawa är en av två japanska restauranger på listan som levererar den klass och känsla för detaljer som många förknippar med landet. Kocken Yoshiro Narisawa blandar sin klassiska europeiska skolning med det japanska köket och får fram något enastående. Maten inhämtar sin inspiration från säsongerna vilket ger en fantastisk bredd för besökare beroende på när du besöker restaurangen.

Till Narisawas hemsida

20. DiverXO

DiverXO
Originellt upplägg på DiverXO. (Foto: DiverXO)

På tjugonde plats hittar vi det äventyrliga DiverXO i Madrid. Kocken Dabiz Muñoz anses vara en av världens mest kreativa kockar och han är vida känd för att hitta en annorlunda approach till mat. Maten på DiverXO blandar gränslöst mellan sött och salt erbjuder besökare en lätt galen matupplevelse av världsklass.

Till DiverXOs hemsida

Läs mer: The World’s 50 Best Restaurants [Theworlds50best.com]

Läs även: Guide över årets Elbåtar 2021 [Dagens PS]