Dagens PS

Kokade soppa på en spik – blev Årets kock

Årets Kock
Den prestigefyllda titeln Årets kock 2023 gick för andra året i rad till en kvinna. Grattis säger vi till Desirée Jaks. (Foto: Stureplansgruppen)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 20 okt. 2023Publicerad: 20 okt. 2023

Att “koka soppa på en spik” brukar i vardagsmun innebära att göra det bästa av situationen. Något som blev mycket påtagligt när årets upplaga av den prestigefyllda matlagningstävlingen Årets Kock gick av stapeln under fredagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Man tager vad man haver”, som Cajsa Warg mycket klokt uttryckte det när det begav sig. Och det var faktiskt precis vad Årets Kock 2023 gjorde.

I år heter hon Desirée Jaks.

Desirée Jaks under torsdagens final av Årets Kock 2023 eller SM i professionell matlagning som tävlingen också kallas.(Foto: Stureplansgruppen)

Kvinnlig vinnare för andra året i rad

Låter namnet bekant kan det vara för att du sett henne i tv-rutan under 2021 års upplaga av “Kockarnas Kamp”, där hon bland andra mötte kockar som Jan Boris-Möller, Tea Malmgård och Jessie Sommarström – fjolårets vinnare av Årets Kock.

En vinst som där och då blev historisk vinst, eftersom Sommarström var den andra kvinnan i tävlingens historia som vunnit, vilket Dagens PS kunnat rapportera.

Missa inte: Drink O’clock: Klassikern som firar 300 år

ANNONS

Senaste nytt

Årets Kock – Desirée Jaks

ANNONS

I år var det alltså dags igen, när Desirée Jaks knep den ärofyllda titeln. Detta genom att krossa motståndet i fyra del moment under finalen.

Däribland eldprovet “koka soppa på en spik” som går ut på att laga en varm rätt gjord på svenska råvaror för max 300 kronor.

Grillad kejsarhatt med grädde och hösttryffel

Här serverade Desirée grillad kejsarhatt, karamelliserad grädde, hösttryffel och svampbuljong. En anrättning som tillsammans med tre rätter till ledde till seger.

Desirée Jaks arbetar i dag som kreativt ansvarig på Spesso. Hon är även väl bevandrad i matlagningstävlingar och en del av Kocklandslaget där OS 2024 står på agendan.

Relaterad läsning:

Världens bästa barer – en av dem finns i Sverige

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS