Dagens PS

Drink O'clock: Klassikern som firar 300 år

Gin & Tonic
Torsdagen den 19 oktober är numera vikt åt Gin & Tonic. (Foto: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 19 okt. 2023Publicerad: 19 okt. 2023

Det finns alltid något att fira. Så även torsdagen den 19 oktober som numera är vikt åt en lika bitter som tidlös klassiker med närmare 300 år på nacken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Glöm kanelbullar, kladdkakor och andra temadagar.

Torsdagen den 19 oktober tillägnas nämligen en av världens mest klassiska drinkar – Gin & Tonic.

En älskad kombo som antas ha uppkommit i 1700-talets Indien av en slump.

Och tur är väl det.

En klassiker som står sig

300 år senare är denna ädla klassiker fortsatt en vinnare, vilket givetvis kan tillskrivas dess huvudingredienser.

Börjar vi med gin, är det en spritsort som inte bara står sig, utan även fortsätter att öka i popularitet på dryckesmarknaden.

Det framgår av en färsk sammanställning över världens 10 mest populära drycker, där gin håller en stabil niondeplats, vilket Dagens PS tidigare kunnat rapportera.

ANNONS

Tillbehöret, tonic, har även det utvecklats till en konstform i sig, vilket tillfört drinken, som vi känner den, nya dimensioner.

ANNONS

Senaste nytt

Vägen till en perfekt G&T

Så vad är det då som gör en riktigt bra Gin & Tonic?

Därom tvistar förstås de lärde. Frågar du en bartender stavas svaret kort och gott balans.

Sötma, syra och beska är grunden till en bra G&T. Experimentera gärna med favoritbär, frukter och olika kryddor. Men tänk på smakbalansen. Väljer du en sötare G&T med exempelvis sockerlag och en blommig gin bör du balansera med en syrligare tonic, säger Albin Malmberg, bartender på Terrassen Gröna Lund.

“En blaskig Gin & Tonic gör ingen glad”

Drinkexperten och Youtubern David Kringlund är i sin tur svag för riktigt fin gin.

“Jag är ett stort fan av Gin och Tonic. Den är så självklar och okonstlad i all sin enkelhet. Men för att en klassisk G&T ska glänsa finns det några handfasta tips att tänka på. Lägg gärna krutet på en god premiumgin och servera med fördel med stora isbitar, de smälter långsammare och gör att drinken håller sig kall längre. Dessutom bevaras kolsyran länge. En blaskig G&T gör ingen glad”, säger han.

ANNONS

Med det sagt vill vi, givet bemärkelsedagen, slå ett slag för den traditionella versionen, som vi bjuder på här.

Vilken gin det blir i glaset lämnar vi åt dig att besluta.

En gurkskiva i glaset gör tricket. (Foto: David Kringlund)

Gin & Tonic 

Ingredienser:
5 centiliter Gin
15-20 centiliter Tonic
Gurkskivor
Is

Så gör du:

  1. Använd en kupa på fot med mycket is.
  2. Blanda ingredienserna direkt i glaset och garnera med en eller ett par skivor gurka.

    Recept: David Kringlund

Relaterad läsning:

ANNONS

Världens bästa barer – en av dem finns i Sverige

Läs även:

Fräcka stölden: Köpte årgångsvin med falska sedlar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS