Dagens PS

Bästa biffen – när mästerkockarna får välja

Att välja rätt biff kan vara klurigt, men det finns en som hamnar högst på listan.
Att välja rätt biff kan vara klurigt, men det finns ändå en som hamnar högst på listan. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 01 okt. 2024Publicerad: 04 okt. 2024

Det kan vara segt att hitta rätt slags biff. När hyllade kockar och slaktare får välja hamnar däremot alltid rätt köttbit på tallriken. Här är deras bästa tips.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kan uppstå en del frågetecken i köttdisken, framför allt i olika länder.

Vad är vad, hur ska det tillagas och vad får det kosta, är bara några av de dilemman som kan uppstå.

Så vilket nötkött är då bäst? Här får vi nog säga att det tyvärr inte finns några genvägar till den perfekta biffen.

Ja, det beror förstås på vad du gillar, men generellt kan sägas att experterna på området framför allt hyllar en slags biff.

Oxfilé.

Oxfilé är bästa biffen

Den är alltid ett säkert kort, oavsett var du befinner dig, menar Katie Flannery, slaktare på Flannery Beef i Kalifornien.

“Det betyder att oavsett var du får tag i den kommer den att vara mör.”

Mörheten kommer som ett resultat av att musklerna i den nedre delen av ryggen inte används mycket under kons livstid. Ju mindre musklerna används – desto mörare blir köttet.

ANNONS

“Det är därför det är så mört”, säger Flannery.

För en mör biff – satsa på oxfilé.
För en mör biff – satsa på oxfilé. (Foto: Unsplash)
ANNONS

Senaste nytt

Kött med mer fett

Den som gillar lite mer fett i köttet ska be om en entrecôte i köttdisken.

Köttbiten passar perfekt att lägga på grillen, menar Hilary Henderson, tidigare kock på Cut by Wolfgang Puck i Beverly Hills.

“Fett innebär smak”, säger hon och tillägger att en entrecôte helt naturligt “längtar efter rök och kol” på grillen.

Mellanvägen i köttdjungeln

Även den bakre delen av ryggbiffen kan ha mycket fett.

Sirloin passar perfekt för “den som inte vet vad man vill ha”, menar Katie Flannery.

ANNONS

Biffen är en slags mellanväg som erbjuder köttfantasten lite “tuggmotstånd”, enligt Chris Pandel, chefskock på Swift and Sons, ett steakhouse i Chicago.

“Den har en fantastisk konsistens”, säger han till Robb Report.

Ett tips är att lämna kvar fettet längs ytterkanterna, som ofta är ett kännetecken för sirloin, säger Chris Pandel.

Han brukar tillaga ryggbiffen med fettet kvar, för att sedan skära bort ytterkanterna precis innan servering.

“Jag brukar ge fettet till hundarna. Det är en win-win.”

Sirloins fett på ytterkanterna kan ge lite extra smak till köttet.
Sirloins fett på ytterkanterna kan ge lite extra smak till köttet. (Foto: Unsplash)

Läs även:

Stekiga ställen – här serveras det bästa köttet. Dagens PS

Maskulina köttätare tar stryk. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS