Riksbankens penningpolitik har överlag gjort det dyrare för svenskar att turista utomlands. Många valutor har stärkts i värde gentemot kronan, däribland euron och dollarn, men det finns som sagt några länder där det fortfarande går att fynda under shoppingturer och restaurangbesök.

Svenska Dagbladet har sammanställt en lista över hur mycket valutan stigit procentuellt, land för land, sedan årsskiftet och i relation till kronan.

”Plötsligt har allt som köps utomlands blivit betydligt dyrare”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, till tidningen.

I Island har det i klartext blivit hela 27 procent dyrare för svenskar att turista. Även Brasilien är dyrt. Där har valutan gått upp 24 procent i förhållande till den svenska kronan sedan årsskiftet.

I Norge har valutan gått upp med 13 procent mot kronan och i Danmark 7 procent.

Men det finns alltså länder, även om de är få, som inte urholkar reskassan så snabbt.

ANNONS
ANNONS

I Turkiet har valutan fallit med 6 procent mot kronan sedan årsskiftet. I Mexiko är valutafallet 8 procent.

För dig som inte har vare sig lust eller tid att resa så långt är emellertid tipset att sätta kurs mot London. Där har britternas ja till utträde ur EU, Brexit, i juni fått pundet att backa rejält.

Dagens PS berättade då om det dramatiska pundraset till 30-årslägsta, vilket resulterade i en Londonhysteri bland turister.

Sedan årsskiftet handlar det om ett valutatapp på 7 procent, konstaterar SvD Näringsliv, vilket gör att det kan löna sig att åka dit på till exempel en weekend och julshoppa.

Kolla in de aktuella valutakurserna här.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: ”Hit reser svensken i vinter” [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: ”Tokrea för svenska Londonresenärer” [Dagens PS] >

URSPRUNGSKÄLLAN: ”Dyrare solsemester – på grund av Riksbanken” [Svenska Dagbladet] >