Läget var fortsatt ansträngt på SAS under fredagen, då närmare 70 procent av flygbolagets planerade flighter ställdes in till förmån för tusentals strandade turister, rapporterar Reuters. 

ANNONS

Efter en turbulent vecka med hundratals inställda flyg och förhandlingar som gått i stå är SAS fortsatt inmålade i ett hörn och förlorar uppskattningsvis mellan 10 och 13 miljoner dollar, motsvarande 100 till 130 miljoner kronor om dagen.

Under tisdagen ansökte flygbolaget om ett så kallat Chapter 11 i USA. Ett konkursskydd som det kan ta upp till ett år att komma till botten med, enligt Reuters.

Växande köer på Europas flygplatser

I samband med detta sade flygbolaget att ansökan inte skulle ha någon inverkan på redan schemalagda avgångar.

Likväl växer köerna på Europas flygplatser och sätter press på SAS vd Anko van der Werff som till Reuters sade sig ha ”ryggen mot väggen” efter havererade samtal med fackföreningarna.

De strejkande piloterna kan i sin tur acceptera lönesänkningar, men inte att SAS anställer nya piloter via två nystartade dotterbolag, eftersom det skulle innebära sämre arbetsvillkor.

Det lämnar ett låst läge vars enda framgång den här veckan bestått i att ta fram ett avtal som gör det möjligt att flyga hem övergivna resenärer. En tids- och resurskrävande process som knappast gör underverk för strejkens slutnota.

En titt på SAS-aktien visar att även den dalat i veckan och förlorat en fjärdedel av sitt värde, skriver Reuters.

ANNONS
ANNONS

Läs även: SAS-krasch nära? Ansöker om konkursskydd i USA [Dagens PS]

Läs även: Lufthansa bidrar till Europas semesterkaos – ställer in flyg [Dagens PS]