Dagens PS

Flygbolag stoppar lågprisbiljetter – ska minska flygkaos

Flygbolag stoppar lågprisbiljetter för att minska flygkaos
Air France-KLM höjer priserna för flygbiljetter för att minska efterfrågan. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 11 juli 2022Publicerad: 11 juli 2022

Två flygbolag stoppar försäljningen av lågprisbiljetter. Åtgärden är till för att minska det flygkaos som uppstått i Europa efter att covidrestriktionerna lättat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lufthansa och Air France-KLM, två av Europas största flygbolag, minskar försäljningen av de billigaste biljetterna. Meningen är att minskad efterfrågan gör så att flygkaoset i Europa lättar.

Det resekaos som uppstått i sommar beror på personalbrist både i luften och på marken, uppger Business Insider. Covid-sjuktalen är höga, och det råder också allmän brist på personal efter pandemin, då många permitterades eller sades upp.

Ökar biljettpriserna

Som Dagens PS tidigare rapporterat ställer Lufthansa in en femtedel av sina flyg i veckan. Man stoppar också tillfälligt försäljningen av lågprisbiljetter under några dagar.

Air France-KLM höjer priserna på biljetter. En tur-och-retur mellan Amsterdam och London kostar enligt Business Insider nästan 850 dollar (9 000 kronor) i stället för ordinarie pris som ligger runt 170 dollar (1 800 kronor).

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Flygbolag i kris

“Hela flygindustrin lider”, skriver Lufthansas vd Jens Ritter på Linkedin.

“Inte bara flygbolag, flygplatser, leverantörer och flygledning – hela systemet upplever en kris utan motstycke, över hela världen.”

Efterfrågan på flygresor har rusat. Tidigare i år låg den på ungefär 30 procent av vad den var före. pandemin. I sommar ligger den på 90 procent. Det är enligt Ritter “omöjligt” och “överväldigande”, skriver Business insider.

Flygbolag stoppar lågprisbiljetter för att minska flygkaos Köerna har ringlat långa på Arlanda redan innan SAS-piloterna gick ut i strejk. Foto: TT

Kritik mot bolagen

“Det fattas markpersonal, sjuktalen är höga på grund av covid, det är utbudskris, luftrummet är trångt på grund av att det fattas personal och på grund av kriget i Ukraina”, säger Jens Ritter.

Det höjs nu röster som ifrågasätter hur flygbolagen, som fick statligt stöd och hjälp att betala permitterad personal under pandemin, inte kan hantera att efterfrågan på flygresor ökar igen.

I Sverige ställer SAS-piloternas strejk till flygkaos för semesterfirarna. Piloterna sätter nu också stopp för att hämta hem strandsatta resenärer, något Dagens PS tidigare skrivit om. 

Läs även: Fortsatt låst läge på SAS: “Har ryggen mot väggen” 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS