Dagens PS

Hittade den största rosa diamanten på 300 år

Ovanlig rosa diamant funnen i Angola – största på 300 år
Lulo Rose är den största rosa diamant man hittat på hundratals år. Foto: Lucapa Diamond Company
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 06 aug. 2022Publicerad: 06 aug. 2022

En rosa diamant på 170 karat har hittats i Angola. Diamanten har döpts till Lulo Rose och kan vara den största i sitt slag som hittats på trehundra år. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den rosa rekorddiamanten som nu hittats i Angola är alltså på 170 karat. Det enorma stenen har fått namnet Lulo Rose enligt det australiska gruvbolaget Lucapa Diamond Company.

Det historiska fyndet gjordes i Angola, och den angolanska regeringen är delägare i gruvan tillsammans med gruvbolaget Lucapa.

Spektakulär diamant

“Den här spektakulära rekorddiamanten som hittades i Lulo visar att Angola fortsätter att vara en viktig spelare på världsplanen”, säger den angolanske ministern Diamantino Azevedo enligt rfi.fr.

Färgade diamanter har sålts till rekordpriser under senare år, enligt Bloomberg. Den blå Cullinan-stenen såldes enligt Robb Report av Sotheby’s för 57,5 miljoner dollar, motsvarande drygt 591 miljoner kronor i våras.

733 miljoner för Pink Star

2017 såldes Pink Star, 59.6 karat, för 71,2 miljoner dollar (knappt 733 miljoner kronor), vilket fortfarande är rekordsumman när det gäller diamanter.

Lulo Rose-diamanten måste slipas och poleras innan man vet exakt hur mycket den är värd. Det kan kapa hälften av vikten, men jämför man med Pink Star ser den ändå ut att kunna bli ett nytt rekordpris när stenen säljs.

ANNONS

Läs även: The Rock – den största diamanten som gått på auktion 

Läs även: 71 miljoner för Marie Antoinettes juveler

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS