Dagens PS

71 miljoner för Marie Antoinettes juveler

71 miljoner för armband som tillhört Marie-Antoinette
Ett par armband med diamanter som tillhört drottning Marie-Antoinette såldes för 71 miljoner. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 15 nov. 2021

71 miljoner för armband. Om de tillhört drottning Marie-Antoinette, så! De två diamantarmbanden som varit gömda i 200 år krossade utropspriset på Christie’s auktion.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De beräkningar på intäkter auktionshuset gjort inför försäljningen krossades totalt. Enligt Göteborgs Posten låg de på motsvarande 20 till drygt 30 miljoner kronor, så det blev mer än det dubbla när klubban till slut föll.

Enligt amerikanska CNN säger Rahul Kadaika, chef för Christie’s juveler:

“Drottning Marie-Antoinettes diamanter fångade världens uppmärksamhet och fick ett passande pris för sådana magnifika kungliga juveler”.

Tre rader diamanter 

Han säger också att auktionen lockade mängder av online- och telefonbud från hela världen.

Drottning Marie-Antoinettes armband innehåller tre rader av diamanter som uppskattas till mellan 140 och 150 karat  och de tros vara tillverkade av Charles Auguste Boehmer som var den franska drottningens personliga juvelerare. Hon betalade honom 250 000 livres, motsvarande ungefär 40 miljoner kronor idag.

Drottningen skickade juvelerna ut ur Frankrike i januari 1791, under revolutionen, för att de skulle tas omhand tills hon kunde få tillbaka dem. Hon avrättades 1793.

I privat kunglig kollektion

ANNONS

Armbanden har under de 200 år som gått sedan den sista drottningen av Frankrike halshöggs varit gömda “i en privat kunglig kollektion” enligt ett uttalande från Christies inför auktionen.

“Det är mirakulöst att de har förblivit intakta, när de lätt hade kunnat brytas upp, något som hänt med så många andra kungliga juveler. Det gör dem extra attraktiva för samlare”, säger Jean-Marc Lunel, internationell juvelexpert hos Christie’s.

“De är så lätta och så välgjorda att de följer handleden som om de var av tyg”, fortsätter han. “Och den imperfekta gammaldags slipningen ger en unik charm som man inte kan få hos dagens modernt slipade diamanter.”

Det är inte första gången juveler som ägts av drottning Marie Antoinettes har sålts på auktion. I november 2018 såldes ett av hennes hängsmycken av pärlor och diamanter för 300 miljoner kronor.

Läs även: Städade hemma – hittade diamant värd 23 miljoner 

Läs även: Amy Winehouse: ägodelar sålda, klänning gav två miljoner 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS