Dagens PS

Teve har blivit tråkigt igen – "Netflix guldålder över"

netflix teve hbo discovery max disney amazon
Amazon Primes jätteepos om Galadriel som ung, är lika vackert och dyrt som det är tråkigt att titta på. Enligt vissa. Foto: Amazon
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 15 dec. 2022Publicerad: 15 dec. 2022

Under pandemin slog biograferna igen och streaming blev det populära tidsfördrivet. Men sedan dess har aktier dalat, underhållningen svalnat och tittarsiffrorna falnat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I nästan ett årtionde har vi förtrollats av streamingtjänsterna som kapprustat underhållning på plattformar som HBO Max och Netflix, eller nykomlingarna Disney+ och Amazon Prime.

Så när blev det tråkigt?

Missa inte: Techvärlden säger upp 140 000

Vi tar det från början.

Netflix lanserar House of Cards

När Netflix släppte House of Cards i februari 2013 började ett öppet krig med traditionell underhållning som bio, hyrfilm (minns ni dem?) och linjär teve, enligt Insider.

ANNONS

Senaste nytt

Outsiders och underdogs

Genom serier som Sense8, Orange is the new black och Stranger things som alla handlar om normbrytande karaktärer i utsatta situationer, höll Netflix uppe bilden av att man var en underdog som gjorde något annorlunda än den traditionella underhållningsindustrin.

ANNONS

Lesbiska, nördar, etniska minoriteter

Även Glow, en komediserie som handlade om subkulturen av kvinnliga brottare på 80-talet, drev tittarsiffrorna uppåt och visade upp vad Netflix ville vara. En modern plattform med lesbiska, nördar och etniska minoriteter, menar Insider.

Peaken för streamingindustrin menar Insider kom i och med pandemin, då biograferna slog igen och hushållen låste dörren från insidan och fick underhålla sig själva.

Nykomlingar med mycket pengar

Men de senaste åren har streamingtjänsterna, trots nykomlingar som Disney+ och Amazon Prime, som försökt efterlikna Netflix banbrytande teknik och konkurrera med jättarna HBO Max och Netflix, pumpat miljardbelopp in i hemma-teve-industrin.

Och ändå har streamad teve gått från avantgardistisk normbrytande kultur, till den ena gäspningen efter den andra. Den senaste säsongen av Archer eller Stranger Things, nya serier som Wednesday eller sömnpillret Rings of Power varvas med Netflix senaste knuff mot reality-teve:

Reality-teve som gammel-teve

Med storsatsningar på Love Is Blind”, “Sexy Beasts,” och “Is it cake” liknar Netflix mer än någonsin de traditionella tevekanaler som man en gång skulle utmana. I den hårda konkurrensen måste varje knep i boken användas för att knipa åt marknadsandelarna.

ANNONS

Metamorfosis

Men det innebär att innehållet på sajterna allt mer pekar åt samma håll:

Streamingtjänsterna har likt grisarna i Animal Farm förvandlats till att själva bli de traditionella industrijättarna de skapades för att utmana. I alla fall om man ska tro artikeln som Insider skrivit.

Läs mer om Netflix och streaming:

Techvärlden säger upp 140 000

Slut på att dela inlogg på Netflix

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS