Under pandemin har marknaden för brädspel exploderat i både Sverige och resten av världen. Här listar vi några av de bästa tipsen för hårda paket i jul.

ANNONS

Sent ute med julshoppingen? Det har aldrig varit hetare att spela brädspel – och det är inte bara barn som lirar.

Brädspel hjälper dig faktiskt att bli bättre på samarbete, risktagning, prioritering och problemlösning. Perfekt för entreprenörer, studenter och journalister med andra ord.

Svårt att välja i jul?

Men det är samtidigt svårare än någonsin att välja och vraka bland titlarna. Tiden då Diamanten, Bondespelet och Monopol var de enda alternativen är historia.

Omslagen har blivit snyggare, pjäser och kort är av förtrollande bra kvalitet och det behövs tack vare crowdfunding på nätet inte ens något startkapital.

Vem som helst med en internetuppkoppling kan göra ett brädspel. Så hur ska du veta vilket som är bra, och vad du ska du borde ge bort till dina nära i jul?

Tack och lov har vi svaret samanställt det i en smidig lista från nätforumet boardgamegeek.

9. Dog Rescue – starta en kennel!

Rädda gulliga vovvar på ditt hundpensionat, lär dem nya trix och bedåras av de fina bilderna, i konkurrens med dina motspelare.

Pris: runt 250kr på Geeklover

8. Scout – anlita lustiga circusartister i jul

spel brädspel
In i manegen och sno dina motspelares bästa talanger, och se till att just din circus blir den mest spektakulära! Bild: Boardgamegeek

Inta manegen! Talangscouterna tävlar om att ordna den mest spektakulära cirkusföreställningen – framförallt genom att knycka varandras talanger under näsan på sina motståndare.

ANNONS
ANNONS

Pris: 250kr på Alphaspel

7. Flamecraft – drakarna bildar bageri

I Flamecraft ska spelarna starta bageri och koka kaffe åt den fikasugna lilla fantasistaden. Till sin hjälp har de fantastiskt gulliga små drakar som sätter eld i baken på bagarna. Bokstavligen.

Pris: 395 kronor på Alphaspel

6. Ahoy! – ett piratäventyr för fabeldjur

Nu är det både dags för djurbesättningarna att plundra karibiens skatter – och upprätta handelsförbindelser med viktiga städer! Spela som musslor, hajar eller banditer och tvinga motståndarna att gå på plankan.

Pris: 425 kronor på Alphaspel

5. Village Rails – bygg järnvägar på den brittiska landsbygden

Det här spelet är precis så gulligt som det låter. De små byarna ska knytas samman med rälsbanor, och det är upp till dig och dina motståndare att tävla om vem som gör det bäst. Kombineras gärna med en tekanna, scones och marmelad.

Pris: 279 kronor på Spelexperten

4. Healthy Heart Hospital – samarbeta för att rädda patienter

De senaste åren har flera samarbetsspel blivit populära, som Exit, Unlock och Pandemic att ge bort i jul. Tävla mot klockan tillsammans i detta gulliga men kluriga spel som handlar om att rädda livet på patienter och bygga ut sjukhuset med nya avdelningar och rekrytera de bästa läkarna.

Pris: runt 450 kronor på amazon

3. The Spill – stoppa oljeläckan, rädda sköldpaddorna!

Den här gången är det dags att minska föroreningarna i bukten efter att en oljeplattform börjat läcka. Rädda djuren genom att samarbeta med dina medspelare och använd er av era unika egenskaper och färdigheter.

ANNONS
ANNONS

Vart oljan rinner ut i havet avgörs av tärningar som slumpmässigt faller ner från det stora oljeborrtornet i mitten av spelplanen.

Pris: 499 kronor på Spelexperten

2. Manhattan Project: Energy Empire – Redaktionens favorit.

Tävla mot de andra elbolagen i jul genom att rekrytera ingenjörer, forska och bygga kraftverk. Manhattan Projects unika system för att placera ut arbetare och rekrytera manskap gör varje spelomgång till ett äventyr.

Pris: 635 kronor på Alphaspel

1. Minecraft Portal Dash – årets vinnare!

Vi vet vad du tänker. Alla spel med populära namn från dataspel, filmer och tevespel är slöseri med pengar. Du gäspar när du ser Krambjörnarna, Stranger Things och Game of Thrones på Monopolkartongen.

Men Minceraftspelen som Builders and Biomes och Portal Dash (eller Fighters and Friends som det av någon anledning heter på ”svenska”) är faktiskt inte någon struntprodukt. Det är lätt att lära sig och dessutom väldigt skoj för alla åldrar – och ett bra sätt att få mellanstadiebarnen att slita sig från sina paddor och mobiler i runt 45 minuter.

Spelet handlar om att samla krafter och utrustning för att bryta sig ut ur underjorden Nether på snabbast tid. Till hjälp har man portaler och pixliga spelpjäser. Vad mer kan man behöva?

Pris: 499 kronor på Stor och Liten

Tusentals andra spel

Det finns självklart många fler spel att lägga under granen.

Kanske vill ni bygga ett bombrum inför kärnvapenkriget, i Fallout Shelter?

ANNONS
ANNONS

Eller mötas i strategisk kamp i Undaunted Normandie och Star Wars Rebellion? Skriva om historien i Catan och Through the Ages? Tävla med snabba bilar, kameler, luftballonger… eller kanske cykla Frankrike runt? Det finns spel för nästan allt.

I Arnak kan man jaga rätt på skatter från en förlorad civilisation som Indiana Jones.

Dystopier och stora robotar

I Endless Winter tvingas man försöka överleva en ny istid i Nordamerika och i vackra Scythe får spelarna uppleva hur det kunde gått i första världskriget om det hade uppfunnits jättestora dieselrobotar istället för kulsprutor och granater.

Boardgamegeeks hemsida kan man se vad ”nördarna” säger om nästan alla spel som kommer ut. Och du kan själv rösta om vilka spel som ska komma med på topplistor för alla åldrar och smaker.

God Jul!

Andra tips i jul:

Årets bästa julskinka [Dagens PS]

Tjäna 45 000 kronor i vinter – på svindyr el [Dagens PS]

Så mycket dyrare blir julbordet i år [Dagens PS]

Färre hårda paket när svenskarna sparar in på julen [Dagens PS]