Wagyu-OS – jakten på den perfekta biffen

Uppdaterad: 06 okt. 2022Publicerad: 06 okt. 2022
Wagyu
Wagyu är känt för sin kraftfulla och ofta smöriga smak. (Bild: Unsplash)

Idag inleds Japanese Wagyu Olympics, en unik köttävling som vart femte år hyllar en av världens lyxigaste styckdelar – wagyu, rapporterar BBC.

ANNONS
ANNONS

Jakten på världens bästa nötkött är härmed igång. Åtminstone för dem som tar både sin biff och boskap på blodigt allvar. Vi talar förstås om Japanese Wagyu Olympics i Kagoshima, formellt känt som Wagyu-OS, där man sedan 1966 tävlat om den exklusiva styckdelen.

Syftet med tävlingen är att kora det absolut bästa nötköttet och uppmuntra till att fler föder upp dessa guldkossor.

Wagyu som i japansk ko

Så vad gör då en wagyuko unik?

Ordet wagyu står för “japansk ko”. Det finns fyra raser Wagyu som alla stammar från Japan. Av de fyra raserna är en av raserna genetiskt unik.

Wagyu som vi känner den började ta form under Meiji-restaureringen som började 1868, då den japanska regeringen öppnade upp för västerländska influenser och smaker, däribland nötkött som då började importeras från bland annat England och Korea och sedan avlades fram med det inhemska boskapsbeståndet.

Det genererade i tre större stammar av svart Wagyu vid namn Tajima, Fujiyoshi och Kedaka, som idag utgör 90 procent av det totala beståndet i Japan.

ANNONS
ANNONS

Bedöms efter fettkvalitet, storlek och proportioner

Rasen och dess utveckling är således av stor vikt under Japanese Wagyu Olympics där en ko bedöms efter kriterier som storlek och proportioner. Köttet bedöms i sin tur efter fettkvalitet och innehåll, vilket har stor inverkan på smaken.

Särskilt som mycket av wagyuköttets storhet består i den särpräglade smaken. Köttet är mycket mört och rikt marmorerat, vilket kan härledas till boskapens metabolism och hur korna föds upp.

Wagyu Wagyu-flock på språng i Texas, USA. (Bild: TT)

Eftersträvar perfektion

De uppfödare vars avelskor gör bäst ifrån sig under detta kött-OS får utöver äran, sälja sitt kött till höga priser på auktion i Japan.

En stor del av tävlingen går dock ut på det japanska konceptet ikigai och sökandet efter biffens Shangri-La.

ANNONS

Med “Iki menar man “liv” och “gai” en känsla av värde. Det betyder att du som mästare eller uppfödare tar hänsyn till högre syften än dina egna i allt du tar dig för. Ett väl förankrat tankesätt i Japan när det kommer till alla former av hantverk och att uppnå perfektion, skriver BBC.

Det är också exakt denna strävan som driver wagyubönder och i förlängningen för dem till Wagyu-OS.

Årets Wagyu-OS äger rum mellan den 6 och 10 oktober i Kagoshima, Japan. Det fem dagar långa evenemanget väntas locka omkring en halv miljon människor. Jakten på den ultimata kon kan börja.

Vill du ta del av fler nyheter som rör mat och vin? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Wagyu: Allt du behöver veta om världens lyxigaste biff

Läs även: Veckans rätt: Wagyu Zabuton med café de parissmör och krämig blomkålspuré

ANNONS
ANNONS
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.