Att välja vin på restaurang kan vara hur enkelt som helst. Eller tvärtom skapa rejäl huvudbry. Och hur mycket skall man betala för att få ett bra vin egentligen? Vår vinexpert ger tips.

Enklaste sättet att välja vin på krogen är att fråga kyparen – och sedan gå på rekommendationen. Är det en högklassig restaurang, där det finns sommelierutbildad personal, kan man oftast med trygghet lita på förslagen. 

Det är självklart inte uteslutet att det kan finnas vinkunnig personal på lite enklare krogar. Min erfarenhet är dock att på frågan vad som är husets vin, ofta få svar av typ ”oj, kommer inte ihåg vad det hette, men det är jättegott”. Det känns som en rätt fattig konsumentupplysning.

Fråga hur maträtten är komponerad

Så, hur gör man då? Fråga gärna hur maträtten är komponerad, kryddig eller syrlig etc? Bestäm sedan vilken typ av vin som kan matcha maten. Jag utgår sedan ofta från druvsort eller område som jag uppskattar, eller om det är någon producent jag känner igen.

Det är nästan omöjligt att ha koll på alla producenter – så här får man chansa lite. Men det är också en möjlighet att hitta nya favoriter. 

Det kan också vara läge att smyga fram mobilen och använda en vinapp som exempelvis Vivino, där nästan alla världens viner finns recenserade.

ANNONS
ANNONS

Be gärna om att få smaka av vinet du väljer, det kanske redan finns en öppnad flaska? Uppfyller inte vinet dina förväntningar – be om att få prova ett annat.

Utomlands står ibland husvinet redan på bordet. I Sverige lönar det sig ofta att välja ett bättre alternativ. (Foto: M. Gionfroddo /Unsplash)

Få husviner väljs med omsorg

Tillbaka till frågan om husets vin; bör man välja ett dyrare vin? Min erfarenhet är att få krogar väljer sina husviner med tillräcklig omsorg. Det är därför oftast värt att gå upp lite i pris och välja något bättre.

I Sverige är det nästan alltid så beskaffat att maträtter är rimligt prissatta i förhållande till råvaror och arbetsinsatser. För viner används däremot oftast ett procentuellt påslag på inköpspriset, istället för ett fast påslag per butelj. Logiken i detta är något oklart, det kostar ju knappast mer för restaurangen att dra korken ur en dyr flaska än en billig.

Orimligt höga vinpriser

Konsekvensen blir att priserna på toppviner blir nästan orimligt höga på restaurangnotan. Men det är här krögaren tjänar mest pengar, och då biter sällan argumentet att totalupplevelsen skulle bli så mycket bättre för gästen om man fick råd med ett bättre vin till maten.

Det kan kännas något omotiverat att betala 500 kronor för en flaska vin som kanske kostar en dryg hundralapp i inköp. Min erfarenhet är dock att det oftast är runt de prisnivåerna du får den bästa totalupplevelsen på svenska restauranger.

Läs mer – Vinskolan del 3: När måste vinet hällas ut?