Dagens PS

Vinskolan del 3: När måste vinet hällas ut?

Hur länge håller vinet innan det blir odrickbart och måste hällas ut? Vår vinexpert guidar. (Foto: Piksit)
Hur länge håller vinet innan det blir odrickbart och måste hällas ut? Vår vinexpert guidar. (Foto: Piksit)
Robert Montgomerie
Robert Montgomerie
Uppdaterad: 21 juni 2021Publicerad: 18 juni 2021

Hur länge kan ett vin sparas? Håller den öppnade flaskan till nästa helg? Några av de vanligaste frågorna jag får angående vin är hur länge det håller. Och det gäller både öppnade och oöppnade flaskor. Det här är ingen exakt vetenskap, men det finns riktlinjer som är bra att känna till.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vilka sorts viner som utvecklas och smakmässigt vinner mest på att lagras behandlas inte den här gången. Här är fokus på själva hållbarheten – hur länge vinet smakar gott. 

Om vi börjar med oöppnade flaskor: det beror dels på vad det är för vin, och dels på hur det förvaras. Generellt kan röda viner sparas längre än vita, undantaget söta vita viner och champagne, och högre alkoholhalt hjälper till att förlänga livslängden (i alla fall hos buteljerna).

Inget problem att spara viner 2-3 år

I princip alla viner kan sparas 2-3 år under rätt förhållanden. Vissa viner kan vinna på det medan andra förlorar något, även om de är fullt drickbara. Fräschören hos många vita viner och roséviner försvinner efter ett par år, och de kan kännas lite trötta och trista.

Viner med naturkork behöver ligga ner för att vinet skall hålla korken våt och fullt expanderad. Flaskor med skruvkapsyler kan också förvaras liggande. Det kan låta konstigt, men vissa tillverkare av skruvkapsyler rekommenderar det. 

Plastkork (syntetkork) kan i vissa fall avge smak till vinet om det förvaras liggande, så där är stående förvaring att föredra. Det framgår av Systembolagets produktbeskrivningar vilken typ av förslutning ett vin har.

Mörkt och svalt är målet

Att långtidslagra viner, 5-10 år eller längre, kräver speciella förutsättningar för att vinerna ska klara sig och utvecklas. Därför brukar vinsamlare, som inte råkar äga ett stenslott med tillhörande källare, hyra in sig hos speciella vinkällare eller investera i vinkylar. 

ANNONS
Även om du inte har en egen vinkällare kan du förvara dina viner mörkt och svalt. (Foto: Pexels)

Även om du inte har en egen vinkällare kan du förvara dina viner mörkt och svalt. (Foto: Pexels)

Eftersom de flesta inte lagrar sina viner så länge, går det att lösa förvaringsfrågan på betydligt enklare och billigare sätt. Mörkt och svalt, utan snabba temperatursvängningar, är målet. 

I villan är källaren ofta den bästa platsen. Men det finns ju många hus utan källare, och i en lägenhet är det sällan ett alternativ, så var gör man av flaskorna då?

Den sämsta platsen i hela huset är oftast köket – ljust, varmt och varierande temperatur. Precis just där de flesta brukar förvara sina viner. Klädkammaren eller sovrumsgarderoben är mycket bättre alternativ (om du inte väljer att investera i en vinkyl förstås).

Mängden vin påverkar

När väl flaskan är öppnad är hållbarheten starkt begränsad, men också det skiljer mellan olika vinsorter. Hur mycket vin som är kvar i flaskan påverkar – det är mängden syre och temperaturen som avgör hur snabbt oxidationen sker. Är det exempelvis 3/4 kvar av flaskan håller den flera dagar längre än om det är ett glas kvar. Förvara helst både öppnade röda och vita viner i kylen för att förlänga drickbarheten, då håller de dubbelt så länge som i rumstemperatur.

Unga, kraftiga röda viner är de som håller bäst efter öppnandet. De kan vara i fin form i upp till en vecka. Äldre, mogna (och oftast dyra) viner kan tröttna väldigt snabbt, så där kanske 1-2 dagar är max. Vita viner hamnar ofta däremellan, 3-4 dagar kan vara ett riktmärke.

Häll över vinet på halvflaska

ANNONS

Det finns en mängd olika verktyg och apparater som syftar till att förlänga hållbarheten. Jag har provat många av dem; i bästa fall förlängs hållbarheten med några dagar. Det finns effektivare varianter, men det är oftast så krångligt och dyrt att man i slutändan ändå inte använder dem. Det är egentligen bara de stora, professionella maskinerna som verkligen fungerar. Då pratar vi istället om många veckor av extra hållbarhet.

Ett bra tips är att hälla över vinet på en mindre flaska, en halvtom helflaska blir ju en full halvflaska. Se bara till att halvflaskan är ren, häll i några droppar av vinet du vill spara, snurra och häll ut. Sedan i med resten av vinet och korken.

Boxen är inte helt tät

Allt har hittills handlat om glasflaskor. Men i Sverige konsumeras den största andelen vin ur en Bag-in-Box. De har ett bäst före datum stämplat på kartongen. Anledningen är att plastpåsen som vinet ligger i inte alls är lika tät som glas. Syre kommer in och oxiderar så småningom vinet.

Det här är naturligtvis vinproducenterna medvetna om, och därför tillsätts i allmänhet mer sulfiter (svavelföreningar) i viner som skall tappas på BiB. När väl boxen är öppnad kommer det in lite luft trots vakuumet. 

Hållbarheten varierar beroende på hur mycket vin som är kvar i boxen – men max 3 veckor för vita och rosé efter öppnandet är en riktpunkt. Röda viner kan hålla 4-5 veckor, förutsatt att boxen förvaras i kylen. I rumstemperatur halveras hållbarheten.

Vin blir inte skadligt att dricka av för lång förvaring, men kan smaka ganska illa. Glöm inte att det slutligen är din egen smakuppfattning som avgör hållbarheten!

<< Del 2: Glasklar skillnad Vinskolan Del 4: Välj rätt på krogen >>

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.

Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS